20. 9. 2022, 17:47 | Vir: STA

Nepričakovan preobrat v celjski bolnišnici, kjer so zamenjali bolnika: znana je usoda vodstva

Bobo

Svet Splošne bolnišnice Celje je obravnaval odstopni izjavi direktorja bolnišnice Aleksandra Svetelška in strokovnega direktorja Franca Vindišarja, ki sta ju dala po zamenjavi identitet bolnikov. A marsikoga je njihova odločitev presenetila. 

Svet celjske bolnišnice ni sprejel odstopnih izjav direktorja Aleksandra Svetelška ter strokovnega direktorja Franca Vindišarja. Poleg tega se je svet seznanil z ugotovitvami izrednega internega strokovnega nadzora, ki ga je po zaznavi zamenjave identitet dveh bolnikov odredil Vindišar. Svetelšek in Vindišar pa sta prav zaradi zamenjave identitet bolnikov ponudila odstopa.

Kot je povedal vodja komisije za izredni strokovni nadzor Radko Komadina, je do zamenjave bolnikov iz Trubarjevega doma upokojencev Loka pri Zidanem mostu prišlo v triažnem prostoru urgentnega centra celjske bolnišnice, in sicer ob predaji bolnikov med reševalcema Zdravstvenega doma (ZD) Sevnica v triažo. Dejal je, da je eden izmed bolnikov umrl zaradi hude sepse.

Komadina je pojasnil, da je pregled videoposnetkov varnostnih kamer pred urgentnim centrom in v njem pokazal, da dokumentacija posameznega bolnika ni bila ves čas z njim. Reševalno osebje iz ZD Sevnica je dokumentacijo obeh bolnikov prenašalo skupaj, ločeno od bolnikov.

Bobo

"Bolnika sta bila triažirana eden za drugim. Ob triaži prvega bolnika je bila dokumentacija obeh bolnikov v triažnem prostoru. Identifikacija prvega bolnika je bila narejena na podlagi informacije reševalnega osebja iz ZD Sevnica, ki je bolnika pripeljalo. V spremni dokumentaciji urgentnega centra je zabeleženo, da smiselnega kontakta ni bilo mogoče navezati ne z enim ne z drugim bolnikom", je dejal Komadina.

Po njegovih besedah je na podlagi pregleda varnostnih kamer ugotovitev tega dela nadzora, da se je zamenjava zgodila ob predaji bolnikov med reševalcema iz reševalnega vozila v triažo urgentnega centra.

Kot je povedal Komadina, je komisija preverila zdravstveno obravnavo kroničnih bolezni obeh bolnikov kot tudi zdravljenje akutnih bolezni, zaradi katerih sta bila napotena na zdravljenje v celjsko bolnišnico.

Zakaj zamenjave niso prej opazili?

Zaradi zamenjave identitete pri umrlem bolniku ni bilo zabeleženih kroničnih bolezni, katerih diagnoze so bile postavljene pred sprejemom v bolnišnico. Krvne preiskave so ustrezale njegovemu kliničnemu stanju. Umrl je 37 ur po sprejemu, kljub ustrezni, po opravljenih mikrobioloških preiskavah predpisani antibiotični terapiji. Prekinitev terapije njegovih kroničnih bolezni ni privedla do dokumentiranega zapleta.

Tudi pri bolniku, ki se je z zdravljenja vrnil v dom starejših občanov, niso ugotovili zapletov, ki bi bili posledica zamenjave identitete, kar si razlagajo z ustreznim kliničnim zdravljenjem bolnika, je zatrdil Komadina.

Dodal je še, da bolnika, ki nista imela zapestnic z identifikacijskimi podatki, v spremni dokumentaciji, na podlagi katere sta bila sprejeta, nista imela osebnih izkaznic ali drugih dokumentov s fotografijo, na podlagi katere bi bila mogoča njuna identifikacija.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.