R.S. | 21. 7. 2022, 14:55

Gasilska olimpijada je zaradi požara na Krasu prejela številne kritike

Fotomontaža/Facebook/CTIF 2022/Profimedia

Gasilci z nadčloveškimi napori stojijo pred ognjem in branijo domove ter našo naravo. Drugi pa tekmujejo v Celju ... Zakaj nekaterim to ni všeč? Bi več gasilcev moralo na pomoč na Kras? 

Zapisani komentarji niso mnenje uredništva in novinarja, temveč zgolj povzemanje objav na družbenih omrežjih.

Na Krasu divja največji naravni požar v zgodovini Slovenije. Požar ogroža tamkajšnje vasi in prebivalce, proti njemu pa se bori več sto ljudi. Razmere so še vedno kritične. 

Facebook Miren Kras (FOTO: Mitja Ambroželj)

Na požarišče so odšli tudi gasilci nekaterih gasilskih zvez s Celjskega, med njimi zaenkrat gasilci GZ Žalec, GZ Laško, GZ Šentjur in GZ Šmarje pri Jelšah, poroča portal celjeinfo. 

Gasilska olimpijada ob nepravem času?

V Celju trenutno poteka Gasilska olimpijada, kjer tekmujejo številni gasilci. Vse skupaj bo tekmovalo 198 ekip z 2634 udeleženci iz 20 držav. Dogodek je velik organizacijski zalogaj, saj bo samo za logistično podporo skrbelo okrog 2000 prostovoljcev.

Gasilci se bodo med seboj pomerili v več disciplinah, med katerimi bo zagotovo najbolj atraktivna vzpon z lestvijo v večnadstropno stavbo. Večina tekmovanj bo potekala na stadionu Kladivar, treningi pa na okoliških stadionih in dvoranah. Na celjskem sejmišču bodo pripravili sejem sodobne in stare gasilske tehnike.

Bobo

Na družbenih omrežjih so se v času Gasilske olimpijade pojavili mnogi očitki, da bi morali gasilci namesto s prisotnostjo na tekmovanju pomagati kolegom na Krasu.

Facebook

Dogodek je dvignil precej prahu. Predsednik PGD Laško Bojan Špiler je zapisal, da o gasilski olimpijadi nima pozitivnega mnenja. 

Posnetek zaslona/Facebook/Bojan Špiler

Tudi Borutu Radolicu dogodek ni po godu. "Ali ni ironično to, da med tem časom poteka Gasilska olimpijada Celje 2022, pa hodi 3000 gasilcev po Celju s pivom v roki, na drugem koncu pa prostovoljci pomagajo pri gašenju požara in dobavi hrane in pijače?", je zapisal. 

Posnetek zaslona/Facebook/Borut Radolic

Da bi pomirili Slovence, smo se obrnili na Gasilsko brigado Ljubljana in Gasilsko brigado Koper. Od prve nismo dobili odziva, Gasilska brigada Koper pa nas je usmerila na Gasilsko zvezo Slovenije, ki še ni odgovorila na naša vprašanja. So pa za Novi Tednik povedali:

"Zaradi izvedbe gasilske olimpijade intervencijska sposobnost naših operativnih enot nikakor ni zmanjšana," pojasnjuje predsednik Gasilske zveze Slovenije in podpredsednik organizacijskega odbora olimpijade Janko Cerkvenik.

Tako je odgovoril na vprašanja številnih, ki se v dneh, ko Celje gosti gasilsko olimpijado, sprašujejo, zakaj gasilci ne gredo pomagat na Kras. 

Predsednik GZ Celje Sašo Farčnik je za celjeinfo dejal, da očitki niso na mestu. Povedal je, da je bil aktiviran državni načrt ter izkazane potrebe po gasilcih. Zaenkrat so bile vse potrebe po gasilcih in tehniki zagotovljene.

Prekinitev tekmovanja se mu zdi nesmiselna, saj je Gasilska olimpijada največji gasilski dogodek, ki potrebuje veliko organizacije. 

Cerkvenik je za Novi tednik pojasnil, da je v Sloveniji dejavnih 50 tisoč operativnih gasilcev, v gasilske vrste pa je skupaj vključenih 165 000 ljudi. Gasilska zveza redno menjuje ekipe, ki sodelujejo pri gašenju požara na Krasu, v intervencijo se vključujejo gasilci iz vseh regij, tudi iz celjskega konca.

"Ko smo slovenski gasilci obvladali žled, kjer je sodelovalo 40 tisoč gasilcev, požarna varnost v državi ni trpela. Tako je tudi sedaj, ko v Celju gostimo gasilsko olimpijado. Državljani so lahko mirni."

Dodal je še, da v vrstah prostovoljcev na olimpijadi sodeluje dva tisoč članov gasilske organizacije, vendar gre predvsem za mladince, člane in veterane, slednji pa večinoma niso operativni gasilci.

Kot je še dejal, GZ Celje svojega članstva zaenkrat še ni dala na poziv, v kolikor pa bo potrebno, pa bodo zagotovili tehniko in člane ter jih poslali na požarišča na Krasu, poroča celjeinfo.