Uredništvo | 16. 8. 2023, 06:01

Za eno zadnjih rudarskih hiš so prebivalci trepetali več dni, gasilcem je uspelo nekaj neverjetnega

Facebook/Mestni muzej Idrija

Hudo neurje, ki je nedavno povzročalo poplave in zemeljske plazove, bi skoraj odneslo tudi neprecenljiv muzej. Vendar ...

Zemeljski plaz je resno ogrozil tudi znamenito Rudarsko hišo v Idriji, ki za tamkajšnje prebivalce predstavlja veliko zgodovinsko in sentimentalno vrednost. Zgrajena je bila v drugi polovici 18. stoletja v bližini rudniškega jaška Frančiška in velja za eno zadnjih rudarskih hiš iz tega obdobja pri nas.

Robert Zabukovec/Bobo

Začela jo je zalivati voda

"Močno deževje, ki je 4. avgusta zajelo pretežni del Slovenije, je tudi na spomeniku državnega pomena in spomeniku UNESCO svetovne dediščine Rudarska hiša Bazoviška pustilo posledice. Ob 6. uri zjutraj se je v bližini hiše namreč sprožil plaz večjega obsega. Na desni strani hiše je podrl leseno ograjo in uničil del odvodnjavanja hiše. Za samo hišo se je sprožil še manjši plaz, ki je povzročil, da se je voda s pobočja preusmerila, zasula večji del temeljev hiše in zalila ter zasula z materialom še drvarnico ob hiši," je Mestni muzej Idrija obvestil na Facebooku.

Zgrajena je bila v drugi polovici 18. stoletja v bližini rudniškega jaška Frančiška, kjer je danes tehniški oddelek Muzeja z obnovljenimi rudniškimi stroji in napravami.

V celoti popravljeno in zasuto z materialom je bilo tudi dvorišče pred hišo, vključno z drenažo, kar je povzročilo, da je voda zastajala.

Borba z vodo

Po ogledu geologinj je bilo ugotovljeno, da obstaja nevarnost, da se ob Rudarski hiši utrga nov del zemljine. Gasilci so deloma preusmerili vodo in tudi odpeljali zemljo, ki je prej pokrivala cestišče z namenom, da sprostijo dostop in preprečijo, da bi voda vdirala v rudniško jamo pri jašku Frančiške. Niso pa mogli pokriti širšega območja plazu zaradi nevarnega terena.

Direktor muzeja Miha Kosmač je sprejel odločitev za takojšnjo evakuacijo premične dediščine, ki je tam na ogled. Vse predmete, razen štirih največjih, so prepeljali na grad Gewerkenegg.

V notranjosti hiše so bili že vidni sledovi zamakanja, voda pa je delno vdirala v hišo tudi skozi zadnje okenske okvirje.

Idrijskim gasilcem je vendarle uspelo preusmeriti vodo stran od temeljev na desni strani hiše ter zavarovati območje plazu za samo hišo. Muzejski delavci so odstranili in očistili nanos zemljine za hišo, ob drvarnici ter očistili klet, kamor je vdirala voda.