L. PA. | 9. 4. 2024, 15:00

Ste dobili obvestilo, da poskus plačila vaše Netflixove naročnine ni uspel? Pozor, goljufi na delu

Profimedia

Sporočila zadnje dni krožijo med Slovenci ...

"Netflix: Obvestilo o prekinitvi. Zadnji poskus plačila vaše naročnine ni uspel. Kliknite, da posodobite svoje podatke," se bere sporočilo, ki so ga te dni na svoje mobilne številke prejeli tudi nekateri člani našega uredništva.

Na prvi pogled nič nenavadnega: zaradi zamenjave bančnih kartic, premalo sredstev na računu, tehničnih težav ali česa tretjega smo podobna sporočila od priljubljene platforme za pretočne vsebine dejansko že dobili – a tokratno nas pelje na sumljivo stran https://slovenijastranka.site/net.

Metropolitan

Odpre se spletna stran z obrazcem za vpis e-maila in gesla, ki je na las podoben Netflixovemu, a je to tudi vse. Enake so le vizualije, medtem ko je domena popolnoma napačna, če poskusimo klikniti na katero koli drugo opcijo na strani, na primer "Kontaktirajte nas" ali "Center za pomoč", pa se ne zgodi nič. Zelo hitro je jasno: gre za nov poskus prevare.

Metropolitan

Morda vas zanima tudi:

Hiter dostop do vašega denarja in podatkov

Sumljiva sporočila zadnje dni krožijo med Slovenci, a domena, na katero uporabnika usmerijo, ni vedno enaka: Siol denimo poroča tudi o domenah netflixllc.com in netflixsuspens.com (na slednjo je na svojem profilu na družbenih omrežjih opozoril tudi voditelj Jure Godler).

Če bi lažnemu Netflixu nasedli in se želeli prijaviti s svojim uporabniškim imenom in geslom, bi kmalu prejeli obvestilo, da je bil poskus prijave neuspešen in da morate posodobiti podatke za plačilo.

Po vnosu podatkov o plačilni kartici pa bi od vas zahtevali še potrditev s kodo OTP, ki bi jo prejeli na mobilno številko. Na tak način bi spletni goljufi dobili vse podatke, potrebne za dostop do vaših bančnih sredstev, pa tudi geslo in e-mail, s katerim lahko pridejo še do preostalih vaših podatkov.

Zato je še toliko bolj pomembno, da res dvakrat preverite domene in številke, s katerih so poslana tovrstna sporočila: pri Pošti Slovenije, katere sporočila goljufi zelo pogosto posnemajo, so denimo opozorili, da je njihova uradna komunikacija poslana izključno z domene @posta.si, da v sporočilu uporabljajo izključno slovenski jezik, da nikoli ne uporabljajo elektronskih naslovov drugih ponudnikov, na primer @gmail.com, @yahoo.com ipd. in da so povezave v sporočilu vedno na spletne strani na njihovi domeni.

Če je kot številka pošiljatelja uporabljeno nenavadno generično ime ali telefonska številka, če SMS vsebuje povezave na spletne strani, ki so zakrite oziroma brez domene podjetja, ki naj bi vam sporočilo pošiljalo, gre zagotovo za prevaro, zato sporočilo čim prej izbrišite. Če ste podatke o kartici že vnesli, pa čim prej kontaktirajte svojo banko in jo prekličite.