20. 7. 2023, 16:02 | Vir: STA

Škoda je ogromna, prizadete občine pričakujejo hitro pomoč: znani so prvi ukrepi države

Bobo

Medtem ko marsikje posledice vremenske ujme še vedno odstranjujejo, že trepetajo pred novimi. 

Državni sekretar na obrambnem ministrstvu Rudi Medved je po obisku Celja, Velenja in Šoštanja, ki jih je v teh dneh prizadelo močno neurje, v izjavi za medije dejal, da je tokratno neurje prizadelo več kot 150 slovenskih občin.

Prvi koraki države narejeni

Napovedal je, da bo prizadetim občinam država zelo hitro nakazala denar za intervencijske stroške.

Kot je dejal, je šlo za naravno nesrečo skoraj nepredstavljivih razsežnosti, kakršnih v Sloveniji nismo vajeni, zato bo tudi škoda precejšnja. Po besedah Medveda je država že naredila prve korake pri povrnitvi intervencijskih stroškov lokalnim skupnostim. Tako so občine severovzhodne Slovenije, ki jih je maja doletela ujma, že dobile povrnjene stroške.

Tadej Kirincic/Bobo

Napovedal je, da bodo tudi občine, ki jih je ta teden prizadelo neurje, zelo hitro dobile sredstva za kritje intervencijskih stroškov. Pri tem je izpostavil problem dolgotrajnih postopkov in se zavzel za spremembo zakonodaje na tem področju.

Škoda v Šoštanju bo zelo velika

Šoštanjski župan Boris Goličnik je povedal, da so v torek in sredo v Šoštanju zaradi neurja imeli 126 intervencij, na terenu pa je bilo 183 gasilcev.

Veliko škode je že odpravljene, gasilci pa so še vedno na terenu in odpravljajo posledice neurja. Župan pa je izrazil upanje, da jim bo država čim prej nakazala prva denarna sredstva.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord