STA/P.M. | 10. 8. 2023, 21:31

Nevarnosti ni konec: območje Koroške Bele preletava helikopter (VIDEO)

Facebook/Slovenska policija/posnetek zaslona

Pripadniki Slovenske policije so skupaj z gasilci naredili nujen ogled, kaj se tam dogaja?

S pomočjo helikopterja so danes tam stekla dela za ponovno vzpostavitev alarmnega sistema, ki bo predvidoma vzpostavljen v nedeljo. Do tedaj zaradi nevarnosti plazu v veljavi ostaja vrsta ukrepov za zagotavljanje varnosti prebivalcev.

"Dela tečejo po planu"

Kot so sporočili iz Občine Jesenice, so se pričela dela na zgornjem delu plazu za ponovno vzpostavitev alarmnega sistema. Območje Koroške Bele in plazu zato preletava helikopter, ki izvaja prevoze opreme in ljudi. Če bodo vremenske razmere stabilne in primerne za izvajanje del, bo alarmni sistem vzpostavljen do konca tedna.

Kot je povedal poveljnik Civilne zaščite Jesenice Igor Arh, dela zaenkrat tečejo po planu. Je pa pri delu potrebna previdnost, saj je teren razmočen in nevaren.

ristojne službe pa bodo v kratkem poskrbele tudi za ureditev ceste za potrebe morebitne evakuacije.

Opozorila občanom

Do vzpostavitve alarmnega sistema na plazu Urbas se še naprej 24 ur na dan izvaja video nadzor v strugi potoka Bela, z obhodi pa strugo spremljajo tudi na sami lokaciji. Na Osnovni šoli Prežihovega Voranca so še vedno pripravljene namestitvene zmogljivosti. Občani, ki so nameščeni v Domu Franceta Bergelja, pa bodo do vzpostavitve alarmnega sistema lahko ostali v domu.

Facebook/Slovenska policija/posnetek zaslona

Zaradi vseh začetih del za odpravo posledic neurja je na lokalnih cestah skozi Koroško Belo in v neposredni bližini veliko težke mehanizacije.

Ceste so lahko blatne in spolzke, zato prosijo vse prebivalce, naj bodo previdni in strpni v prometu.

Direktor Geološkega zavoda Slovenije Miloš Bavec je že v torek pojasnil, da se plazina suši, premiki se stabilizirajo, nivo vodotokov se stabilizira, raven nevarnosti pa se približuje stanju pred izrednim dogodkom. Tako sicer obstaja možnost sprožitve manjšega plazu, kar pa bodo do vzpostavitve alarmnega sistema še naprej budno spremljali.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol