N. V. | 18. 10. 2023, 20:00

Nižje državne štipendije: čeprav so na ministrstvu obljubljali, da do tega ne bo prišlo, so odločbe šokirale študente

Uredništvo/Žiga Živulović j.r./Bobo/fotomontaža

Študentje so v preteklih dneh dobili odločbe o državni štipendiji, kjer sta navedena dva zneska – od januarja bodo prejemali znatno nižjo pomoč države.

Že nekaj časa se je v javnosti šušljalo, da se bo z naslednjim letom znižal osnovni znesek državne štipendije, a so na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti trdili, da do znižanja v januarju ne bo dejansko res prišlo, saj pripravljajo korekcijo zakona.

Malo več kot 50 tisoč dijakov in okoli 26 tisoč študentov, ki bodo v šolskem letu 2023/24 prejemali državno štipendijo, pa so bili te dni ob prejemu odločb šokirani. Na odločbah sta navedena dva zneska: znesek, ki ga bodo študenti prejemali od 1. 10. 2023 pa do 31.12. 2023 – in drug (nižji) znesek, ki ga bodo prejemali od 1. 1. 2024 do 30. 9. 2024.

Nov zakon – nižje državne štipendije

Spomnimo, maja 2022 je bil sprejet zakon za urejanje položaja študentov, ki je bil pripravljen s strani Študentske organizacije. V zakonu iz leta 2022 je tako zneskovno določen manjši znesek državne štipendije od 1. januarja 2024 dalje, kljub (javnim) opozorilom ministrstva, da lahko pride zaradi usklajevanja transferjev do težav. Ministrstvo si je v pogajanjih prizadevalo, da se zneski državnih štipendij ne bi višali zneskovno, ampak odstotkovno, vendar so bila njihova prizadevanja neuspešna.

Do razlike je prišlo, ker so se državne štipendije v letu 2023 – zaradi uskladitve v skladu z zakonom o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom v Republiki Sloveniji – zvišale za 10,3 odstotka. S tem so zneski v letu 2023 postali višji od zneskov, določenih v zakonu za urejanje položaja študentov, ki bo veljal od 1. januarja 2024 dalje.

Odločbe šokirale študente: naslednje leto nižje štipendije

Odločbe za dodelitev državne štipendije oziroma za nadaljnje prejemanje državne štipendije so tako zdaj izdali po trenutno veljavni zakonodaji. To pomeni, da sta na odločbi navedena dva zneska: znesek, ki ga bodo študenti prejemali od 1. 10. 2023 pa do 31. 12. 2023 – in drug (nižji) znesek, ki ga bodo prejemali od 1. 1. 2024 do 30. 9. 2024.

Uredništvo

Osnovni znesek državne štipendije se bo v vsakem dohodkovnem razredu znižal različno. Tako se bo na primer v prvem dohodkovnem razredu znesek znižal za študenta za 13,96 evra in za dijaka za 6,98 evra. V zadnjem – sedmem – dohodkovnem razredu pa se bo znesek za študenta znižal za 3,38 evra ter za dijaka 1,69 evra. Po naših izračunih naj bi se povprečna državna štipendija v povprečju znižala za približno 8 evra.

Na ministrstvu so dolgo obljubljali, da do tega ne bo prišlo: kaj pravijo zdaj?

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so dolgo trdili, da do znižanja v januarju ne bo dejansko res prišlo, saj pripravljajo predlog za spremembo zakona o štipendiranju. Preverili smo, zakaj do sprejetja novega zakona še ni prišlo. Namreč, jasno je, da če se trenutno veljavna zakonodaja ne bo spremenila, potem bo naslednje leto nedvomno prišlo do nižanja zneskov državnih štipendij.

Iz kabineta ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luke Mesca so za spletni medij Metropolitan.si pojasnili, da je poslanska skupina Levica pripravila novelo zakona o štipendiranju, ki je že vložena v državnozborsko obravnavo: "Pričakujemo, da bo ta zakon sprejet pred koncem leta." S tem zakonom bi bilo znižanje štipendij preprečeno. Po sprejetju zakona bodo izdali nove odločbe, so nam dejali. 

Predlog sprememb zakona o štipendiranju prinaša številne novosti

Predlog spremembe zakona o štipendiranju, ki je že vložen v obravnavo v državni zbor, ne bi preprečil le znižanja državnih štipendij, ampak prinaša tudi nekatere druge novosti, ki jih študentje močno podpirajo. Ena od teh je zagotovo, da bi zakon omogočil hkratno prejemanje Zoisove in državne štipendije.

Začetek veljave spremembe zakona o štipendiranju bi (če bo sprejet) začel veljati s šolskim letom 2024/2025. Navedeno pomeni, da bodo vlagatelji upravičeni do prejemanja obeh štipendij s 1. septembrom 2024, "ob predpostavki izpolnjevanja vseh ostalih pogojev", so nam povedali v kabinetu Mesca.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord