A. B./STA | 29. 8. 2022, 07:00

Ste kot dijak ali študent upravičeni do državne štipendije? Izvedeli smo, komu pripada in kako jo lahko pridobite

Profimedia

S štipendijami je mnogim staršem omogočena nekoliko nižja finančna obremenitev, a vendarle ta ne pripada vsem šoloobveznim otrokom. Preberite tudi, kolikšna je višina štipendije glede na vaš dohodkovni razred. 

Za starše, ki le stežka zberejo potrebni denar za šolanje otrok, so seveda pomembna pomoč predvsem štipendije. V Sloveniji je dijakom na voljo šest vrst štipendij: državne, Zoisove, za deficitarne poklice, za Slovence v zamejstvu in po svetu, Ad futura in kadrovske.

Državne štipendije so namenjene dijakom ali študentom iz socialno šibkejših družin in kot dopolnilni prejemek za kritje stroškov izobraževanja. Za pridobitev takšne štipendije dohodek gospodinjstva ne sme presegati 1104,33 evra na osebo.

Višina štipendije je odvisna od dohodkovnega razreda družine

Višina štipendije je sicer odvisna od dohodkovnega razreda, v katerem je družina.

Če je družina v prvem dohodkovnem razredu, kar pomeni, da njen dogodek na družinskega člana ne presega 334,64 evra, mladoletni dijak dobi 112,25 evra štipendije, polnoletni pa 224,51.

Če je družina v sedmem dohodkovnem razredu, kar pomeni, da dohodek na družinskega člana ne presega 1104,33 evra, mladoletni dijak prejme 27,12 evra štipendije, polnoletni pa 54,23, je razvidno z vladnih spletnih strani.

Profimedia

Kako pridobiti državno štipendijo?

Šolarji lahko državno štipendijo pridobijo s pomočjo izpolnitve temu namenjenega obrazca. Tega je mogoče kupiti v knjigarnah ali natisniti na spletni strani ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter na spletnih straneh centrov za socialno delo. 

Dijakom, ki štipendijo že prejemajo, za novo šolsko leto ni treba vlagati vloge. Če pogoje za štipendijo izpolnijo med letom, lahko vlogo vložijo tudi med letom, pri čemer jim štipendija pripada od prvega dne naslednjega meseca po vloženi vlogi.

Profimedia

Kako oddate vlogo? 

Izpolnjeno vlogo kandidati oddate na kateremkoli centru za socialno delo, in sicer osebno, ali priporočeno poslano po pošti. 

Rok za oddajo vlog ni omejen, saj se bo kandidatu, ki bo izpolnjeval pogoje za državno štipendijo, ta izplačala od meseca vložitve vloge dalje. 

Bobo

Po podatkih, dostopnih na spletni strani ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, dijaki prvo vlogo za uveljavljanje državne štipendije vložijo v mesecu avgustu. Študenti prvo vlogo vložijo v mesecu septembru.

Pozor: za višje povprečje ocen tudi višja štipendija

Čeprav vloge za državno štipendijo za vsa nadaljnja leta od odobritve po novih smernicah ministrstva več ni treba podaljševati, lahko to storite, če dijak ali študent želi uveljavljati dodatek za uspeh. 

Bobo

V tem primeru na pristojni center za socialno delo pošljite potrebna dokazila, najpogosteje kopijo zaključnega spričevala, s čimer boste dokazali višji uspeh svojega otroka. 

Opozorilo: ko gre za prehod iz I. stopnje na II. stopnjo ali za prehod PTI - poklicno tehniško izobraževanje (3+2), je treba vlogo na novo oddati, saj gre v tem primeru za novo vlogo in ne za nadaljnje prejemanje državne štipendije, pojasnjujejo na ministrstvu. 

Kakšna je lahko višina prejete štipendije?

V spodnji preglednici si lahko ogledate, kakšna je lahko višina prejete štipendije glede na dogodkovni razred vaše družine. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol