4. 10. 2022, 14:55 | Vir: STA

Nočne more z različnimi polnilniki bo kmalu konec: EU razkrila datum

Profimedia/fotomontaža

Gre za ukrep, ki nam bo poenostavil življenje, saj se nam ti ne bodo več nabirali v predalih.

Evropski parlament je sprejel direktivo, v skladu s katero bo do konca leta 2024 v EU zaživel enotni polnilnik za prenosne elektronske naprave, je poudarila evropska komisarka Margrethe Vestager. 

Tudi okolju bolj prijazno

V EU je vsako leto prodanih več kot 400 milijonov novih mobilnih telefonov in drugih malih elektronskih naprav. Zavrženi in neuporabljeni polnilniki pa predstavljajo približno 11.000 ton elektronskih odpadkov na leto. Zato je nov ukrep usmerjen tudi k večji zaščiti okolja.

Enotni polnilnik tako v EU postaja realnost in upamo, da bomo k temu navdihnili tudi preostanek sveta, je bilo še slišati med razpravo.

Priključek bo moral biti tipa USB-C

Prenosne elektronske naprave, ki bodo na prodaj v EU, bodo tako do konca leta 2024 morale biti opremljene z univerzalnim priključkom tipa USB-C, in to kljub nasprotovanju ameriškega tehnološkega velikana Apple.

Prihaja enoten polnilec za vso Evropo!

Prihaja enoten polnilec za vso Evropo!

Profimedia

Direktiva, o kateri je bilo v EU doseženo soglasje v manj kot letu dni, usklajuje tudi tehnologijo hitrega polnjenja, potrošnikom zagotavlja jasne informacije o značilnostih polnjenja. Poleg tega potrošnikom omogoča, da izberejo, ali želijo kupiti novo opremo s polnilno napravo ali brez nje.