24. 2. 2024, 07:48 | Vir: STA

Porast nedovoljenih prehodov meje po vstopu Hrvaške v Schengen: Slovenija išče rešitve

Bobo

Po vstopu Hrvaške v schengensko območje in ukinitev nadzora na kopenski meji se Slovenija sooča s porastom nedovoljenih prehodov meje. Z novelo zakona želi država okrepiti nadzor in učinkovito upravljati z nepremičninami na nekdanjih mejnih prehodih.

Ministrstvo za notranje zadeve je v javno razpravo dalo predlog novele zakona o nadzoru državne meje. Policija na kopenski meji namreč ne izvaja več mejne kontrole, zato želi ministrstvo v primeru uvedbe ponovne kontrole zagotoviti prostorske možnosti v obstoječih nepremičninah, piše v obrazložitvi. Pripombe je mogoče oddati do 24. marca.

Notranje ministrstvo med razlogi za sprejem predloga novele navaja, da je Hrvaška z vstopom v schengensko območje 1. januarja 2023 prevzela polno odgovornost za varovanje zunanje schengenske meje. Slovenija je zato nehala izvajati nadzor na kopenski meji, s čimer je ukinila skupno 57 mejnih prehodov.

Država pa se je v preteklem letu začela soočati s porastom nedovoljenih prestopov meje. V primerjavi z letom 2022, ko je bilo teh 19.341, je ministrstvo v lanskem letu 2023 beležilo 60.587 nedovoljenih prehodov meje, od tega 58.193 iz smeri Hrvaške. Policija zato na ukinjenih mejnih prehodih "nesistematično izvaja ukrepe", po vstopu Hrvaške v schengensko območje pa se te naloge izvajajo intenzivneje, je v obrazložitvi predloga novele zapisalo ministrstvo.

Bobo

Predlagatelj želi zato z novelo določiti nujne in nenujne nepremičnine za nadzor meje na nekdanjih mejnih prehodih in tako zmanjšati stroške upravljanja nepremičnin. Nadgraditi želi tudi normativni okvir posameznih določb glede opravljanja policijskih nalog in izvajanja policijskih pooblastil.

Predlog zakona tako spreminja kriterije za izračun povračila dela stroškov občinam iz naslova povečanega nadzora državne meje in vsebinsko nadgrajuje institut povračila dela stroškov občinam zaradi izrednih dogodkov z določitvijo vsebinskih in postopkovnih pravil za izračun in izplačilo dela stroškov občinam ob državni meji, je notranje ministrstvo pojasnilo v obrazložitvi.

Z namenom enakopravne obravnave slovenskih državljanov v razmerju do državljanov EU predlog določa, da sme slovenski državljan v državo vstopiti ali jo zapustiti z veljavno osebno izkaznico oz. potnim listom, ter določa prekršek za kršitev te določbe.

Predlagane spremembe določajo tudi strateške mejne točke in njihova območja, vsebine, ki se nanašajo na njihovo gradnjo, postavitev in prostorsko ureditev ter vsebine, ki se nanašajo na upravljanje nepremičnega premoženja na območju strateških mejnih točk, mejnih prehodov in nekdanjih mejnih prehodov na kopenskih mejah.

Novost so tudi novi standardi za izvajanje izravnalnega ukrepa kontrole osebe, pregleda prevoznega sredstva in stvari, določa pa se tudi uporaba pooblastila zadržanja osebe v okviru izvajanja izravnalnih ukrepov.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol