J. Z. | 20. 8. 2022, 13:51

Nov zaplet z digitalnimi boni: bodo prijavljeni upokojenci morali plačati 150 evrov?

Profimedia

Redki starejši, ki so se uspeli prijaviti na izobraževanje, s katerim bodo prejeli pravico do dodatka za nakup opreme, so zgroženi. Prejeli so namreč račun, ki ga niso pričakovali. 

Upokojenka, ki se je prijavila na delavnico za digitalno izobraževanje, je prejela račun, na katerem piše, da bo morala, če se ne udeleži izobraževanja, plačati zagroženo kazen 124 evrov plus davek na dodano vrednost, poroča Žurnal24

Račun ji je poslalo podjetje Smart Naris, pred katerim je v minulih dneh nastala velika točka zaradi navala na vpis na delavnico. 

Direktor podjetja Smart Naris David Mohar je za spletni portal ocenil, da razpis zaračunavanja neudeležbe ne prepoveduje, a zagotavlja, da tega zneska ne bi v nobenem primeru terjali.

"Naš namen je polna zasedenost, ljudi smo prosili, naj pazljivo izberejo termin, da se bodo lahko udeležili, če so oni dobili termin, to pomeni, da ga nekdo drug ni dobil. Tudi če bo kdo dve uri prej sporočil, da ne more priti, bomo poklicali koga drugega, ampak če sploh ne javi, pa ne moremo," je dejal. 

Če prijavljeni ne pride na izobraževanje ali ne opravi devetih ur izobraževanja, izvajalci ne dobijo povrnjenih stroškov.

Profimedia

Odstop od pogodbe?

S težavami, ki so nastale pri porabi bonov, je seznanjena tudi aktualna ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh, ki je napovedala, da bodo preverili, kaj se dogaja. Če bodo ugotovljena odstopanja od razpisa, bodo prekinili pogodbo s podjetjem, ki je bilo izbrano za digitalno opismenjevanje starejših. 

"Zavedamo se nastale situacije in jo obžalujemo. Zagotavljamo, da bo izkušnja ob prihodnjih izobraževanjih na področju digitalnih kompetenc do državljanov prijaznejša, tako z vidika informiranja, načina prijav in same izvedbe," pa je po poročanju Žurnala24 napovedala ministrica.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord