A. B. | 2. 11. 2022, 10:03

Slovenski zdravniki bodo z novo metodo operacij reševali življenjsko ogrožene paciente

Žiga Živulovič jr./Bobo

Srčna obolenja so še zmeraj najpogostejši vzrok za umiranje prebivalcev, a to dolgo ne bo več tako.  

V UKC Ljubljana so uvedli novo metodo zdravljenja prebivalcev s srčnimi obolenji. Uvrstili so se med 100 centrov na svetu, ki z vstavljanjem transkatetrske umetne zaklopke zdravijo obolele mitralne zaklopke. S tem insterdisciplinarnim pristopom bolniku skozi nekajcentimetrski rez na levi strani prsnega koša vstavijo umetno zaklopko, brez uporabe zunajtelesnega krvnega obtoka. 

Nova metoda je namenjena vsem bolnikom, ki so že imeli posege na srcu in bi bili zaradi dodatnih pridruženih boleznih klasični kirurški posegi preveč tvegani, so pristojni pojasnili na novinarski konferenci. 

Kako poteka nova metoda vstavljanja srčne zaklopke?

Pri mnogih boleznih, ki so bile v letu 2017 vzrok vseh smrti, se zamašijo žile, kar vodi v srčni infarkt. Mnoge in pogoste bolezni prizadenejo srčne zaklopke, ki se lahko zožijo ali začnejo popuščati. Nekatere srčne bolezni pa prizadenejo samo srčno mišico, ki oslabi. Pogosto se kardiologi srečujejo prav z bolniki, ki imajo obolele srčne zaklopke, so povzeli na 24ur.com. 

Profimedia

Napredek v kirurgiji je omogočil, da na področju operacije zaklopk teh ne operirajo več z odpiranjem celotnega prsnega koša. S trudom čim manjše travme prsnemu košu omogočajo, da rehabilitacija po operaciji poteka mnogo hitreje. Namesto 25 centimetrov velikega reza in odpiranja prsnega koša zdaj naredijo minimalen rez med rebri. 

Bolniki so med tovrstnim posegom v splošni anesteziji. Sam poseg vstavitve zaklopke Tendyne zajema rez, dolg približno 8 centimetrov, ki ga napravimo v 5. ali 6. medrebrju na levi strani prsnega koša. S tem je omogočen dostop do vrha levega prekata, preko katerega z vodilom vstavimo zaklopko Tendyne v obolelo mitralno zaklopko. Potem, ko z ultrazvokom srca in fluoroskopijo potrdimo, da je položaj v srcu ustrezen, zaklopko razpnemo. S posebnim mehanizmom na zunanji strani levega ventrikla zasidramo vrvico, ki tako skrbi, da zaklopka ostane na pravem mestu v srcu, so pojasnili na UKC Ljubljana. 

Trenutno so izvedli dva posega. Pojasnili so, da oba bolnika po posegu okrevata dobro. 

Z novo metodo jim je uspelo uspešno zamenjati okvarjeno mitralno zaklopko brez uporabe zunajtelesnega krvnega obtoka, s čimer so zmanjšali možnost zapletov med samim posegom in hkrati pospešili proces rehabilitacije. 

"Uvedba te metode tlakuje pot novim izboljšavam in metodam, ki jih bo bližnja prihodnost nedvomno prinesla. S tem bosta omogočena večja varnost in učinkovitejše zdravljenje za bolnike," so pojasnili v sporočilu za javnost.