15. 7. 2022, 12:35 | Vir: STA

Nova prepoved na Obali: pitne vode ne smete uporabljati, če ...

Profimedia

Slovensko Istro pesti izjemna suša, zaloge vode so vse manjše. Da je ne bi zmanjkalo, so sprejeli nove ukrepe - prizadeli bodo predvsem tiste, ki se ukvarjajo s kmetijstvom. 

Na Obali so zaradi suše prepovedali zalivanje kmetijskih površin s pitno vodo, ki se je do preklica tudi za druge namene v kmetijstvu ne sme uporabljati. 

Neposreden vzrok za takšno odločitev je zaostrovanje sušnih razmer in nadaljnje upadanje razpoložljivih vodnih virov, so sporočili iz Rižanskega vodovoda.

V veljavi tudi dosedanje prepovedi in omejitve

Kot so pojasnili, tudi v prihodnje veljajo vsi do sedaj že sprejeti ukrepi. Do nadaljnjega so izklopljeni zalivalni sistemi na javnih zelenicah, zaprti tuši na vseh plažah, izklopljene fontane in vodni motivi na javnih površinah. Prepovedano je zalivanje zelenic in pranje avtomobilov, izjema so avtopralnice, ki za pranje uporabljajo reciklirano vodo.

Komunalna podjetja bodo še naprej drevesa in cvetlične grede zalivala samo iz možnih vodnih zajetij in drugih vodnih virov.

Prijava kršitev prepovedi

Glede na to, da so jih nekateri odjemalci obveščali o primerih kršitve prepovedi, opozarjajo, da so prvi naslov za prijave in obravnavo kršitev inšpekcijske službe. 

Prijave sprejemajo na brezplačni telefonski številki koprskega občinskega inšpektorata 080 44 49.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel