L. PA. | 28. 2. 2024, 12:06

Ste v Ljubljani že opazili kolesarske ulice, zelene puščice in nove talne označbe? Tu jih najdete

Instagram/mestnaobcinaljubljana

Kje najdete nove prometne ureditve in kaj pomenijo za udeležence v prometu?

Od nedavnega imajo nekatere ljubljanske ulice nove prometne ureditve, ki naj bi zagotavljale večjo varnost in pretočnost v prometu.

To so znak za kolesarsko ulico; bočna parkirna mesta, izmenično zarisana na vsaki strani ulice; talna označba za souporabo voznega pasu; znak z zeleno puščico desno ob semaforju in križišče, kjer na vseh cestah stoji znak stop. Kaj pomenijo in kje se nahajajo?



Kolesarska ulica

Kot piše glasilo Ljubljana, na cesti, ki je označena z znakom Kolesarska ulica, velja pravilo, da imajo kolesarji in drugi nemotorizirani udeleženci v prometu vedno prednost pred motornimi vozili.

To pomeni, da lahko kolesarji vozijo drug ob drugem, avtomobilisti pa jih ne smejo prehiteti in morajo svojo hitrost zmanjšati na 30 kilometrov na uro. Takšna oznaka stoji na Poljanskem nasipu med Cukrarno in Očetovsko ulico ter na Cesti na Vrhovce med Potjo Rdečega križa in Viško cesto.

Prometni znak in talna označba za souporabo voznega pasu



Ta označba je znana tudi pod imenom maršal, ker spominja na vojaški čin, nahaja pa se na cesti, kjer so kolesarji enakovredni motornim vozilom.

Kolesarji lahko vozni pas torej uporabljajo enako kot avtomobili, ti pa jih lahko prehitijo, če je to dovoljeno s črtkano črto. Znak boste našli pri Podutiški cesti 130 ter v Poklukarjevi in Prušnikovi ulici.

Parkirna mesta v cik cak vzorcu

Zaradi bočnih parkirnih mest, ki so zarisana izmenično na vsaki strani ulice, vozniki motornih vozil zmanjšajo hitrost, s tem pa se poveča varnost drugih udeležencev v prometu.

Na novo zarisana bočna parkirna mesta boste našli na Scopolijevi ulici med Derčevo in Vodnikovo, Verovškovi na odseku med Gasilsko cesto in Drenikovo ulico ter Brodski cesti med Martinovo potjo in cesto Na gmajni.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mestna občina Ljubljana (@mestnaobcinaljubljana)

Zelene puščice

Zelena puščica desno ob semaforju pomeni, da je dovoljeno zaviti desno ob rdeči luči na semaforju ob pogoju, da je smer prosta. Z njimi želi mestna občina povečati pretočnost v cestnem prometu, vendar ob dodatni pazljivosti voznikov na pešce in kolesarje.

Našli jih boste v križiščih Riharjeve in Barjanske ceste, Vodovodne in Slovenčeve ulice, Jamove in Koprske ulice.

Križišče s štirimi znaki stop

Novo prometno ureditev, kjer v križišču na vseh cestah stoji znak stop, lahko vidite na križišču Tomačevske ceste in ulice V dolini, križišču Kamnogoriške ceste in ulice Bratov Babnik ter na križišču Ceste dveh cesarjev in Poti na Rakovo Jelšo.

Vsak voznik se mora pred križiščem ustaviti pred črto, pri določanju prednosti pa vozniki upoštevajo desno pravilo. To v strnjenih naseljih zagotavlja manjše hitrosti motoriziranega prometa.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol