19. 4. 2023, 16:22 | Vir: STA

Novo zasajena drevesa v Mariboru tarča vandalov: uničili so jih

Profimedia/Facebook/Mestna občina Maribor/fotomontaža

Te dni so posadili 19 novih dreves, zdaj pa so že uničena.

Potem ko so v mariborskem Mestnem parku zaradi lubadarja posekali 46 smrek, so te dni na njihovem mestu zasadili prva nova drevesa. Park je zaenkrat bogatejši za 19 mladih iglavcev. Nova drevesa so bila v mestu zasajena tudi v sklopu novih ureditev obcestnih zelenic, a občinske službe zaznavajo, da so že tarča vandalov.

Nepridipravi so uničili mlada drevesa na Mlinski ulici pri glavni avtobusni postaji in delu Loške ceste na Lentu. V Javnem holdingu Maribor so zgroženi nad takšnim početjem.

"Drevesa imajo zelo pomembno vlogo v urbanih središčih; poleg tega, da nudijo senco in zmanjšujejo toploto v vročih poletnih dneh, čistijo zrak, absorbirajo hrup in zmanjšujejo onesnaženje ter pomagajo ohranjati biotsko raznovrstnost. Ob tem pomagajo blažiti učinke podnebnih sprememb, saj lahko zmanjšajo količino deževnice, ki jo odvajamo v javno kanalizacijo, in pripomorejo k zmanjšanju emisij ogljikovega dioksida. Drevesa so tudi pomemben element estetike in krajinske arhitekture ter ustvarjajo prijetno okolje za ljudi v mestih," so izpostavili v današnjem sporočilu za javnost.

Nova drevesa

V Mestnem parku je drevesa napadel lubadar, zato so pristojne službe pozimi posekale smreke pri otroških igralih, smo poročali. Uslužbenci javnega podjetja Nigrad so te dni pričeli nadomeščati posekana drevesa z drugimi vrstami, ki so odpornejše na škodljivce, obenem pa prispevajo k večji biotski pestrosti na tem območju. To so kavkaška jelka, rdeči bor ter atlaška in himalajska cedra.

Skupno bodo po napovedih zasadili 67 mladih dreves, ki bodo nadomestila odstranjene smreke. Preostala drevesa bodo zasadili jeseni, zanje pa na občini zbirajo donacije.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord