15. 5. 2023, 15:40 | Vir: STA

Novost javnega potniškega prometa: vseslovenska vozovnica. Poglejte, kakšne ugodnosti prinaša

Žiga Živulović j.r./Bobo

Za zares nizko ceno bomo lahko uporabljali ves linijski potniški promet v državi.

V Sloveniji bo od 1. junija na voljo nova vseslovenska vozovnica, s katero bo mogoče za 70 evrov mesečno ali 560 evrov letno uporabljati ves linijski potniški promet v državi z izjemo mestnega. Na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo pojasnjujejo, da bodo mestni potniški promet v shemo predvidoma vključili do konca leta. To bo sicer odvisno tudi od zmožnosti proračuna za prihodnje leto.

Cena imenske mesečne vozovnice bo 70 evrov, letne pa 560 evrov. Neimenska vozovnica bo stala 90 evrov mesečno oziroma 720 evrov letno.

Poleg mesečne in letne vozovnice država z junijem uvaja tudi dnevne, tridnevne in tedenske vozovnice za neomejeno število voženj. Stale bodo 15, 20 oziroma 35 evrov. Tudi te vozovnice ne bodo vključevale mestnega potniškega prometa.

Žiga Živulović j.r./Bobo

Novost je tudi 50-odstotni popust pri nakupu vseh vozovnic za otroke med šestim in 15. letom starosti, ki niso že upravičeni do subvencioniranega prevoza.

Vozovnice bodo na prodaj na vseh prodajnih mestih, kjer so že zdaj na voljo integrirane vozovnice javnega potniškega prometa. Te so v uporabi nekaj let, za razliko od nove vozovnice pa potnikom omogočajo uporabo vsega potniškega prometa le na določeni relaciji.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ