N. Vo. | 5. 3. 2024, 08:51

Kaj se dogaja v Ljubljani? Nove hišne preiskave, na udaru policije tokrat ... politika!

Bobo

Nacionalni preiskovalni urad je zjutraj obiskal Igorja Šoltesa in Sebastjana Vežnaverja, osrednji osebi v spornem nakupu stavbe na Litijski cesti, poroča Necenzurirano.

V središču novega preiskovalnega vala, ki ga je po neuradnih informacijah portala Necenzurirano danes sprožil Nacionalni preiskovalni urad (NPU), je sporna prodaja sodne stavbe na Litijski cesti v Ljubljani. Kriminalisti naj bi v sklopu preiskave obiskali več naslovov, med drugim tudi Igorja Šoltesa, nekdanjega državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje, in Sebastjana Vežnaverja, primorskega podjetnika, ki je stavbo prodal ministrstvu.

Sporni nakup, katerega vrednost naj bi znašala skoraj osem milijonov evrov, je dvignil veliko prahu, predvsem zaradi dejstva, da ministrstvo pred nakupom ni pridobilo neodvisne cenitve nepremičnine. Vežnaver je stavbo prvotno kupil iz stečajne mase leta 2019 za slaba dva milijona evrov, prodal pa jo je ministrstvu za šest milijonov evrov več.

Stavba bodočega sodišča na Litijski cesti v Ljubljani.

Stavba bodočega sodišča na Litijski cesti v Ljubljani.

Igor Kupljenik/Bobo

Odkrite so bile številne nepravilnosti, vključno z manipulacijami cenitev in kvadrature stavbe. Med drugim Necenzurirano poroča, da so ključne podatke o zgradbi, vključno s cenitvijo in izmero prostorov, pridobili neposredno od Vežnaverja, pri čemer se je pod cenitev podpisal lažni avtor, pri izmeri pa ni sodeloval noben geodet. Še več, izkazalo se je, da je bila kvadratura stavbe, ki so jo naknadno izmerili pri ministrstvu, dejansko večja, kot je bilo zapisano v pogodbi.

Poleg tega je bilo ugotovljeno, da ministrstvo ni vodilo učinkovitih pogajanj za znižanje cene in je kupnino Vežnaverju nakazalo še pred uradno overitvijo pogodbe pri notarju. To je pomenilo, da bi lahko Vežnaver teoretično zgradbo prodal še enkrat, ministrstvo pa bi ostalo brez denarja in brez nepremičnine. Razkrili so tudi, da je ministrstvo "pozabilo" odkupiti eno od parcel, kar bi lahko predstavljalo dodatne težave pri prenovi stavbe.