13. 10. 2023, 11:20 | Vir: STA

NSi s celo vrsto očitkov vladi: sanacija je prepočasna, ocena škode pa prenapihnjena

Žiga Živulović j.r./Bobo

Vlada je pri sanaciji škode po avgustovskih poplavah po oceni NSi prepočasna in neučinkovita, po drugi strani pa zelo hitra pri izračunih stroškov obnove.

"Po obljubah vlade, da bo popoplavna sanacija hitra in učinkovita, se je izkazalo nasprotno," je na današnji novinarski konferenci dejal poslanec NSi Jernej Vrtovec. Občine so po njegovih besedah čakale, da so dobile sredstva za samo intervencijo, nekatera podjetja so bila zaradi prepočasne pomoči na robu likvidnosti.

A če je vlada počasna in neučinkovita pri odpravljanju posledic poplav, je po oceni NSi zelo hitra in učinkovita pri izračunih stroškov popoplavne obnove. "S prvotnih 500 milijonov evrov, ki jih je v prvih odzivih omenjal predsednik vlade, je sedaj škoda narasla na skoraj 10 milijard evrov, kot so sami izračunali," je izpostavil Vrtovec.

Bobo

Po poslančevih besedah so glede na podatke, ki so jih v NSi pridobili od direkcije za infrastrukturo, na seznamu obnove potrebne infrastrukture tudi projekti, ki jih poplave sploh niso prizadele.

"Denimo rekonstrukcija ceste Bohinjska Bistrica-Vresje v občini Bohinj za 11 milijonov evrov ali rekonstrukcija obvoznice Luče, ki stane 8,5 milijona evrov," je med drugim naštel, ob tem pa poudaril, da ta obvoznica sploh ne obstaja. "Ko sem bil minister za infrastrukturo, smo se z županom pogovarjali, da se to obvoznico zgradi, zdaj pa je ta obvoznica del poplavne obnove Slovenije," je dejal.

"Zdi se nam, da se ta poplavni balon namenoma napihuje. Da se ga lahko napolni, pa se dela in pripravlja davke na zalogo," je bil kritičen Vrtovec. Vladi je očital, da škodo ocenjuje "čez palec", česar da dober gospodar ne počne.

Zaradi ocene škode na 10 milijard evrov po Vrtovčevih besedah slabše živimo vsi. "Vsi plačujemo višje davke, gospodarstvo plačuje višje davke, banke so dodatno obdavčene in ne morem se izogniti temu občutku, da vse to res z namenom, da se trajno obdavčuje prebivalke in prebivalce in gospodarstvo," je dejal.

Posnetek zaslona/Občina Komenda

Na pobudo NSi bo o oceni škode razpravljala komisija DZ za nadzor javnih financ, v opozicijski stranki pa članom v potrditev predlagajo več sklepov. Med drugim želijo, da komisija vlado pozove, naj ji v roku sedmih dni predloži oceno neposredne škode po naravni nesreči s podrobnim prikazom stroškov po posameznih projektih in kategorijah.

Vlado bi v NSi pozvali tudi, naj se vzdrži izkoriščanja ocene stroškov po poplavah za namene povečanja obremenitev državljanov ter gospodarstva, prav tako bi po predlogu stranke komisija vlado pozvala, naj ji v roku 15 dni predstavi osnutek mehanizma, na podlagi katerega bo vzpostavljen nadzor in zagotovljena transparentnost porabe sredstev za financiranje škode po naravni nesreči.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord