15. 4. 2022, 18:52 | Vir: STA

Kaj o beli snovi na slovenskih njivah ugotavljajo okoljski inšpektorji?

Profimedia

Analize in preiskave potekajo že od marca, a je še vedno veliko ugank o izvoru nenavadnega materiala na poljih in travnikih na Koroškem.

Inšpektorici inšpektorata za okolje in prostor sta zaradi nezakonito odloženega belega materiala, ki ni namenjen gnojenju kmetijskih površin, na zemljiščih v občinah Dravograd in Slovenj Gradec, izdali sedem ureditvenih odločb. Med drugim je bila zaradi ugotovljenih pomanjkljivosti izdana tudi Steklarni Rogaška, so sporočili iz inšpektorata. Kot so pojasnili, odločbe še niso bile vročene.

Marca so namreč v javnost prišle informacije, da so nekatera polja in travnike v okolici Slovenj Gradca kmetje prekrili z nenavadno belo snovjo. Analize so pokazale, da gre za industrijsko sadro, ki je stranski proizvod iz Steklarne Rogaška in ki tudi do 33-krat presega dovoljene vrednosti svinca. Inšpektorat za okolje in prostor je glede tega uvedel več inšpekcijskih postopkov.

Kot so sporočili prejšnji teden, je v nadzor trenutno vključenih 23 kmetij na območju Koroške s skupaj 60 hektarji kmetijskih zemljišč, na katerih naj bi uporabili okoli 510 ton omenjene bele snovi.

V sredo so z inšpektorata za okolje in prostor sporočili, da marca odvzeti vzorec materiala belo-rumenkaste barve s kupa na polju na Viču pri Dravogradu glede na analize ne izkazuje nevarnih lastnosti po uredbi o odpadkih, da pa glede na sestavo ugotavljajo, da je material zelo verjetno sadra in da ta material ni primeren za uporabo v kmetijstvu. Za enega od vzorcev inšpektorat za okolje in prostor ugotavlja, da bi lahko material izviral iz steklarske industrije.

Z analizo sadre še niso potrdili povezave z Rogaško steklarno

Namestnica glavnega inšpektorja Dragica Hržica je v začetku aprila pojasnila, da so inšpekcijski pregled že opravili tudi v Steklarni Rogaška, vendar podatki analize kmetijskega inšpektorata na terenu in analize sadre iz podjetja samega doslej niso pokazale povezave med njihovo sadro in tisto, ki se je pojavila na koroških kmetijah.

Inšpekcijski postopki potekajo še pri nekaterih drugih podjetjih, kjer nastaja sadra. Med njimi je tudi družba Intergas, ki ima s Steklarno Rogaška sklenjeno pogodbo za odvoz sadre.

Inšpekcijske postopke proti kmetovalcem, ki so raztrosili material po poljih in hmeljiščih, vodi tudi kmetijska inšpekcija. Z zadevo pa se ukvarjajo tudi policisti, a podrobnosti za zdaj ne razkrivajo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.