Uredništvo | 12. 12. 2023, 16:01

Dokumenti Holdinga slovenske elektrarne naj bi se po kibernetskem napadu znašli na temnem spletu

Žiga Živulović j.r./Bobo/Profimedia/fotomontaža

Konec novembra so hekerji vdrli v sistem HSE in od njih zahtevali milijon evrov.

Kinernetski vdor v sistem Holdinga slovenske elektrarne (HSE) naj bi hekerjem omogočil pridobitev dokumentov, ki jih zdaj prodajajo na temnem spletu. Siol.net ima namreč zajeme zaslonov, iz katerih so razbrali, da dokumente HSE prodajajo na spletu, in sicer jih hekerji prodajajo na sedemdnevni dražbi. 

Temni splet se po navadi uporablja za spletna kriminalna dejanja, do njega pa lahko dostopamo le s pomočjo posebnih računalniških programov. "Glede omenjene zadeve sodelujemo s pristojnimi organi, zato vam v interesu preiskave, ki še poteka, dodatnih informacij ne moremo podati," so za Siol.net odovorili iz HSE.

Žiga Živulović j.r./Bobo

Izklicna cena, ki so jo hekerji določili za prodajo dokumentov, znaša 20 bitcoinov, kar je 773 tisoč evrov. HSE je bila tarča kibernetskega napada konec preteklega meseca, udrli jim naj bi v poslovni sistem in zaklenili določene datoteke. Poročali smo že, da naj bi hekerji od HSE zahtevali odkupnino v višini milijon evrov, HSE pa je ocenil, da jim kibernetski napad ne bo povzročil večje poslovne škode.

Glavne procese, potrebne za poslovanje družbe, so uspešno vzpostavili, prav tako je na delovnih mestih večina zaposlenih, elektrarne skupine pa so vodene daljinsko, so na HSE pojasnili konec novembra. Kot so še zagotovili, je proizvodnja električne energije varna in zanesljiva, ravno tako ni vpliva na oskrbo slovenskih odjemalcev.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol