17. 1. 2024, 19:33 | Vir: STA

Rečica ob Savinji: protipoplavni ukrepi so na mizi, izseliti se bo moralo veliko število ljudi

Borut Živulović/Bobo

Stroka je povedala svoje, kot je prizadetim v nedavnih poplavah razložil hidrolog, je zdaj žogica na strani države.

Hidrolog Rok Fazarinc je prvi skupini občanov Rečice ob Savinji predstavil zasnove protipoplavnih ukrepov za izboljšanje poplavne varnosti. Kot je povedal, je glavni namen ukrepov zmanjšati verjetnost poplav na območju naselij Grušovlje, Šentjanž, Varpolje in Nizke, ki so tik ob Savinji.

Visoke vode bodo razbremenili s koridorji

S protipoplavnimi ukrepi bodo skušali preprečiti vtok poplavnih vod nad jezom v Grušovljah v koridor potoka Mlinšica in ponovno vračanje voda v Savinjo pred naseljem Varpolje. Fazarinc je povedal, da je v načrtu tudi čiščenje starih prodišč v strugi Savinje, ki so močno zaraščena. Treba je namreč vzpostaviti koridorje za razbremenjevanje visokih voda.

Po njegovih besedah je treba tudi sonaravno urediti odsek od grušoveljskega jezu do spodnje Rečice ter visokovodni nasip v Varpoljah narediti skladno s tehničnimi pravili stroke, kar pomeni, da bi moral biti nasip bolj vodotesen in stabilen.

Kdaj se bo začela izvedba?

Fazarinc ni mogel napovedati, saj je to odvisno od države in priprave sanacijskih načrtov. Prav tako ni mogel podati finančne ocene za izvedbo ukrepov, meni pa, da ne bodo cenovno dragi, ker ne bo treba graditi novih objektov in gradbenih konstrukcij.

Županja Rečice ob Savinji Majda Potočnik je dejala, da so predvidenimi ukrepi ustrezni, saj ne posegajo v samo porečje Savinje, temveč v širše območje, bodo pa prinesli večjo protipoplavno varnost ob Savinji. Dejala je, da tudi občani glede načrtovanih ukrepov zaupajo stroki in tudi sami razmišljajo o podobnih rešitvah, ker je poplavna varnost zanje zelo pomembna, to pa so izpostavili tudi na predstavitvi.

Seznam selitev še ni dokončen, toda ...

Za pripravo omenjenih ukrepov je županja imenovala svet za vode Občine Rečica ob Savinji, v katerem so sodelovali tudi nekateri občani. Na občini so sicer presenečeni nad številom ljudi, ki se bodo morali izseliti iz v ujmi poškodovanih svojih domov. Na seznamu, ki so ga pripravile pristojne službe in še ni dokončen, je namreč 41 lastnikov stanovanjskih objektov.

Po oceni občine je ta seznam nedosledno narejen, saj vanj ni vključeno naselje Varpolje, ki ga je ujma močno prizadela. Predstavljene ukrepe je na decembrski seji obravnaval tudi rečiški občinski svet in jih podprl. Svetniki so menili, da bodo občane le na ta način lahko zaščiti pred novimi poplavami.

Predstavitev omenjenih ukrepov drugi skupini občanov bo v četrtek, tretji skupini pa prihodnji teden.