Ksenja Žnidaršič | 17. 1. 2024, 10:21

Kdo je tu nor? Vse propada, vlada pa bo začela s podkastom (ne boste verjeli, koliko bodo plačali voditelju za največ 50 minut dela!)

Žiga Živulovič jr./Bobo

Le še nekaj dni nas loči od premiere prvega vladnega podkasta. Le kaj bi lahko naslovili v njem, morda stavko zdravnikov, prepočasno sanacijo po poplavah ali pa vse večjo draginjo?

Nedavno je Slovence močno razburila novica, da bo vlada začela s svojim lastnim podkastom. Tako sledi trendu bivšega predsednika države Boruta Pahorja ter po novem tudi zdajšnji predsednici države Nataši Pirc Musar. "Gre za (video) podkast Vlade Republike Slovenije, s katerim širimo ustaljene načine obveščanja in komuniciranja z javnostjo ter krepimo transparentnost vladnega delovanja," je zapisano na uradni strani vlade.

Sami Rahim

Čeprav so podkasti sami po sebi odlična platforma za deljenje znanja ter obveščanje javnosti o perečih temah, pa to vsekakor ni primerno za oblastne organe, kot je vlada. V zgornjem zapisu so dejali, da bodo tako krepili transparentnost vladnega delovanja, a ta transparentnost je že več kot očitna. Transparentnost delovanja trenutne vlade se namreč vidi v propadajočih bolnišnicah, o katerih smo tudi mi poročali, v tako visokem nezadovoljstvu zdravnikov ter zobozdravnikov, da so bili prisiljeni stavkati, v visokih cenah stanovanj, v domnevno izgubljenih 13.000 računalnikih, v kupovanju sodnega prostora brez preveritve, v prepočasni sanaciji in pomoči po poplavah ter seveda v vedno daljših čakalnih vrstah, ki imajo poguben vpliv na bolnike.

Bobo

Ponavljamo, vladno delovanje je več kot transparentno in zanj zagotovo ne potrebujemo podkasta, stroški katerega bodo zagotovo padli na pleča davkoplačevalcev, ki se že tako ob vedno večji draginji komaj prebijajo čez dan.

Snemali bodo v Ukomu

Sporen vladni podkast nastaja v produkciji Urada vlade za komuniciranje (Ukom). Pripravljajo ga zaposleni na uradu, v okviru rednih delovnih nalog, so nam sporočili iz Ukoma. Kot so nam še zagotovili, vladni podkast ne bo nadomestil trenutne službe za odnose z javnostjo, zaradi česar se ponovno poraja vprašanje, zakaj sploh potreba po podkastu.

Robert Golob

Robert Golob

Žiga Živulović j.r./Bobo

"Gre za utečen komunikacijski kanal, ki pa ne bo nadomestil vseh že utečenih oblik javnega nastopanja ministrov in predstavnikov vlade, kot na primer novinarske konference, udeležbe v studiu, izjave. Prav tako ne nadomešča trenutne službe za odnose z javnosti," so nam še pojasnili na Ukomu. Dodali so, da je pobuda za podkast nastala kot del praznovanja 20. obletnice vstopa v zvezi Nato in EU, podkast pa bodo vsebinsko razširili tudi na aktualne teme in predstavitev znamke I Feel Slovenia. Torej se bo vlada ob določenih trenutkih ukvarjala tudi s promocijo Slovenije; ali je to primerno ali ne, lahko presodite sami.

Na Ukomu so dodali, da bodo preučili možnost, da bi v prihodnje okrepili tudi neposredno komuniciranje z državljani z možnostjo predlaganja vprašanj.

Kakšni bodo stroški?

Seveda snemanje podkasta zahteva tudi precej denarnih sredstev, saj to ni običajno snemanje s telefonom.

Iz Ukoma so sporočili, da so imeli s podkastom enkratne stroške z opremo in studiom, ki pa znašajo 5023,77 evra z DDV. "Opremo lahko uporabljamo tudi za druge namene," so dodali.

Kako bi lahko vlada še uporabljala to opremo, sicer niso navedli, a vsekakor je to strošek, ki bi se mu lahko izognili, v kolikor bi vlada aktualne teme še naprej naslavljala na ustaljeni medijski način, kot so to na primer mediji sami.

Ukom smo tudi vprašali, ali bodo sodelujoči v podkastu prejeli kakršnokoli nadomestilo. Zagotovili so nam, da ni predvidenega nobenega nadomestila. Na vprašanje, ali bo od 30- do 50-minutno snemanje podkasta potekalo v času delovnega časa sodelujočih, ki bodo v veliki meri člani vlade, pa nismo prejeli natančnega odgovora. Dejali so le, da so "termini snemanja odvisni od zasedenosti gostov".

Ukom

Voditelj si mane roke

In čeprav sodelujoči ne bodo prejeli nadomestila za svoj čas, pa je zgodba pri voditelju precej drugačna. Prvi voditelj vladnega podkasta bo Boštjan Lajovic, nekdanji voditelj na POP TV, ki si najverjetneje že mane roke.

Za vodenje prve oddaje, katere snemanje traja med 30 in 50 minutami, bo namreč Lajovic prejel vrtoglavih 687,47 evra bruto, kar je 500 evrov neto. To pomeni, da bo v manj kot eni uri zaslužil več kot običajni delavec zasluži v enem tednu.

Če pri vseh dejstvih potegnemo črto, se zdi zadeva kot neslana šala. Medtem ko je zdravstvo na robu propada oziroma je po mnenju organizacije Mladi zdravniki že propadlo, bo vlada začela snemati podkaste po vzoru močnih evropskih držav, kot sta Nemčija ter Francija. A resnica je, da se Slovenija ne more ravno kosati z Nemčijo, deviacija sistemov med obema državama je namreč enormna. Če se vlada želi približati takim državam, naj to stori z ureditvijo sistemov in ne z objavljanjem podkastov, s katerim se malodane že posmehujejo državljanom.

Srdjan Živulovič/Bobo

Drugo vprašanje, ki se pojavlja, pa je - kaj bo sledilo? Ali bo vlada po podkastu začela snemati tudi TikTok in Instagram vsebine? Ali lahko tako v kratkem pričakujemo posnetke politikov, kako plešejo pred parlamentom in kažejo svoj vsakdan s snemanjem svojih obrokov ter objavljanjem motivacijskih citatov? Ne le da je vlada s tem prekoračila meje, ampak jih je tudi popolnoma izbrisala.

V kolikor si boste želeli ogledati vladni podkast, pa lahko to storite 19. januarja 2024, pogovor bo tekel o 20. obletnici vstopa Slovenije v EU in zvezo Nato. Za prva gosta pa so zato izbrali ministrico za zunanje zadeve Tanjo Fajon in ministra za obrambo Marjana Šarca. Vse oddaje bodo predvidoma objavljene ob petkih popoldne, načrtovani pa sta ena do dve oddaji na mesec.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord