STA/P.M. | 26. 4. 2023, 09:40

Občutno več jih je: turisti iz te države imajo Slovenijo letos še veliko raje

Profimedia

Smo tik pred začetkom visoke sezone, ko se zaradi lepega vremena vse več ljudi odloča za potovanja. Kdo po številu prevladuje na lestvici obiskovalcev naše države?

V mesecu marcu so v turističnih nastanitvenih obratih po Sloveniji našteli 277.000 prihodov turistov in 715.000 prenočitev. Če naredimo primerjavo z lanskim marcem, je bilo prihodov za pet odstotkov več, prenočitev pa za odstotek manj, je objavil Surs.

Manj domačih, a več tujih turistov

Turistični nastanitveni obrati so marca poročali o 112.000 prihodih domačih turistov, kar je 18 odstotkov manj kot marca lani. Prenočitev je bilo nekaj več kot 311.000 ali 20 odstotkov manj. Domači turisti so največkrat prenočili v občinah Piran, Kranjska Gora in Podčetrtek.

Profimedia

Medtem je bilo prihodov tujih turistov nekaj več kot 165.000, kar je bilo za 30 odstotkov več kot marca lani. Ustvarili so približno 404.000 prenočitev ali 21 odstotkov več. Ti so največkrat prenočili v občinah Ljubljana, Piran in Kranjska Gora. Tuji turisti so prispevali vseh 57 odstotkov vseh prenočitev v marcu.

Število italijanskih gostov precej naraslo

Turisti iz Italije so ustvarili skoraj 53.800 prenočitev ali 13 odstotkov vseh. Največkrat so prenočili v občini Ljubljana. Turisti iz Avstrije so opravili 53.600 prenočitev, največ v občini Moravske Toplice. Sledili so turisti iz Hrvaške, Nemčije in Madžarske.

Zdraviliški turizem je pri nas še posebej priljubljen.

Zdraviliški turizem je pri nas še posebej priljubljen.

Profimedia

V nastanitvenih obratih v zdraviliških občinah je bilo ustvarjenih 30 odstotkov vseh prenočitev. Skoraj 45 odstotkov teh so našteli v občinah Moravske Toplice, Podčetrtek in Brežice. Sledile so gorske občine z 20 odstotki vseh prenočitev ter obmorske občine in Ljubljana s po 16 odstotki vseh prenočitev.

Kje turisti najraje prespijo?

Domači in tuji turisti so največ prenočitev ustvarili v hotelih. Ustvarili so jih 426.500 ali 60 odstotkov vseh. Sledile so zasebne sobe, apartmaji in hiše.

Profimedia

In za konec še primerjava: v letošnjem prvem četrtletju so domači turisti ustvarili 974.000 prenočitev, tuji pa 1,3 milijona. Domačih je bilo za desetino manj, tujih pa za 45 odstotkov več kot v lanskem prvem četrtletju.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol