Uredništvo | 28. 11. 2023, 19:47

Luksuz za naš denar: afera "obešalnik za 565 evrov" dobila epilog

Bobo/Profimedia/fotomontaža

Godlja, v kateri se je znašel namestnik direktorja zaporov, priča o tem, da so nekateri državni uradniki že popolnoma izgubili stik z realnostjo.

Medtem ko pazniki v zaporih prejemajo minimalno plačo, si je namestnik novega generalnega direktorja uprave za izvrševanje kazenskih sankcij (Ursiks) Emanuel Banutai za obešanje oblek v svoji novo opremljeni pisarni omislil obešalnik za nič manj kot 565 evrov.

Na Ursiksu (organ v sestavi ministrstva za pravosodje) so konec prejšnjega tedna navedli, da je šlo za "nakup manjkajoče in potrebne osnovne opreme in ne za kakršnokoli nadstandardno opremo". Po navedbah N1 so za mizo, predalnika in obešalnik skupaj z montažo pohištva plačali 2.515 evrov (z DDV), od tega je samo obešalnik stal 565 evrov. Kot danes poroča omenjeni medij, se je direktor Bojan Majcen po včerajšnjem pogovoru z ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan odločil, da Banutai ne bo več njegov namestnik.

Profimedia

Švarc Pipanova in Majcen sta med sestankom spregovorila o tekočih težavah v zaporskem sistemu. V središču je bilo vprašanje, kako s sistemskimi ukrepi ublažiti prezasedenost slovenskih zaporov, ki je presegla 125 odstotkov, ter spremljajočo kadrovsko stisko, ki je ob naraščanju števila zaprtih oseb še bolj izrazita, so za N1 povedal na Ursiksu. Ob tem pa so jim potrdili, da je Majcen ministrici podal tudi pojasnilo o nedavnem nakupu manjkajoče opreme za potrebe namestnika generalnega direktorja uprave.

Ministrica je za N1 konec prejšnjega tedna poudarila, da o nakupu predhodno ni bila obveščena, saj Ursiks samostojno razpolaga s sredstvi.

Ministrica je za N1 konec prejšnjega tedna poudarila, da o nakupu predhodno ni bila obveščena, saj Ursiks samostojno razpolaga s sredstvi.

Profimedia

Direktor Bojan Majcen je odločitev o premestitvi svojega namestnika že sprejel. Kot so danes navedli na Ursiksu, Banutai sicer ostaja njihov sodelavec, a bo premeščen na drugo delovno mesto. Ob tem so poudarili, da se je generalni direktor "vedno zavzemal za racionalno porabo sredstev znotraj zaporskega sistema in v tem okviru tudi deloval". Pa tudi, da sta se s pravosodno ministrico strinjala, da bi posamični kosi pohištva, ne glede na dovoljene proračunske okvire, lahko bili cenejši.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol