R. K. | 24. 5. 2023, 22:14

Objavljamo seznam 10 slovenskih podjetij, kjer zaposleni dobijo najvišje plače

Profimedia

Med podjetji, ki v povprečju izplačujejo najvišje plače, prevladujeta predvsem dve panogi.

Zagotovo ste se kdaj vprašali, v katerem slovenskem podjetju bi se morali zaposliti, da bi imeli čim višjo plačo. To pravzaprav niti ni težko ugotoviti, preveriti morate le seznam podjetij, ki poslujejo v Sloveniji in glede na naše standarde svojim zaposlenim ponujajo najvišje plačilo. Takšen seznam, na katerem se je znašlo 100 domačih podjetij, ki so v lanskem letu najbolje plačevali svoje zaposlene, je objavil časnik Finance. Mi pa smo preverili, komu se je uspelo prebiti med prvo deseterico.

Profimedia

Prevladujejo IT in farmacevtska podjetja

Na prvo mesto lestvice se je uvstilo slovesnko predstavništvo tehnološkega podjetja Microsoft, kjer je 64 zaposlenih povprečno zaslužilo 10.286 evrov bruto mesečne plače. Povprečna bruto plača v Sloveniji je sicer v letu 2022 znašala 2023,92 evra. Na drugem mestu je IT podjetje SAP s 36 zaposlenimi, ki so povprečno zaslužili le malenkost manj - 10.110 evrov bruto na mesec. 

Na tretjem mestu lestvice, ki so jo pripravili pri omenjenem mediju, je podjetje YM Construction, ki je v lasti turškega gradbenega podjetja Yapi Merkezi in v Sloveniji sodeluje pri gradnji drugega tira. YM Construction je imel v lanskem letu 39 zaposlenih, ki so v povprečju zaslužili 9309 evrov bruto mesečne plače. Četrto na lestvici je farmacevtsko podjetje Novartis z 69 zaposlenimi, ki so lani povprečno zaslužili 8870 evrov.

Profimedia

Med deseterico tudi javno podjetje

Peto mesto na lestvici podjetij, ki svojim zaposlenim dajejo najvišje plače, je zasedlo podjetje IBM Slovenija, ki povprečno zaposluje 117 ljudi. Na mesec prejmejo dobrih 8.092 evrov bruto mesečne plače. Na šesto mesto se je uvrstila farmacevtska družba Merck Sharp&Dohme s 7777 evri bruto povprečne mesečne plače, na sedmem mestu je pristalo farmacevtsko podjetje Rochu, kjer so zaposleni mesečno prejeli 7575 evrov bruto.

Na osmem mestu je javno podjetje KZPS (Kontrola zračnega prometa Slovenije), kjer je bilo v letu 2022 povprečno 218 zaposlenih, ki so mesečno zaslužili 7411 evrov bruto. Tudi deveto mesto je zasedlo farmacevtsko podjetje, in sicer slovenska podružnica AstraZenece, kjer je povprečno 36 zaposlenih prejelo povprečno 6593 evrov bruto mesečne plače. Na desetem mestu je končalo podjetje Bayer, kjer je povprečno delalo 117 ljudi, ki so mesečno zaslužili 6511 evrov bruto.

Profimedia

Pojasilo iz Bayerja

V podjetju Bayer so za Finance ob tem pojasnili, da povprečno število zaposlenih vključuje tako zaposlene v Sloveniji kot tudi v Severni Makedoniji in Albaniji, prav tako stroški plač vključujejo poleg plač še stroške ostalih prejemkov, do katerih so zaposleni lahko upravičeni, zato so ocenili, da iz poročanega letnega stroška plač ni mogoče izračunati povprečne mesečne bruto plače.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol