24. 5. 2023, 19:01 | Vir: STA

Kdo bo zdravil naše otroke? Že drugi odhod otroškega srčnega kirurga iz UKC Ljubljana v zgolj dveh mesecih

Žiga Živulović j.r./Bobo

Je za otroke srčnimi napakami v Sloveniji sploh še ustrezno poskrbljeno?

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana ostaja en otroški srčni kirurg, saj je kirurg Miha Weiss dal odpoved. Generalni direktor UKC Ljubljana Marko Jug je ob tem zagotovil, da program otroške srčne kirurgije v UKC deluje nemoteno, rezultati pa so nad pričakovanji. V UKC bodo k sodelovanju skušali pritegniti kirurga Janeza Vodiškarja.

Problematika programa otroške srčne kirurgije

V. d. strokovnega direktorja UKC Gregor Norčič je pojasnil, da se je s problematiko otroške srčne kirurgije začel ukvarjati takoj po nastopu funkcije. Spomnil je, da je bil leta 2019 v UKC formalno ustanovljen center za obravnavo bolnikov s prirojenimi srčnimi napakami, ki pa je "lupina brez vsebine".

Zato so v vodstvu želeli izdelati poslovnik centra in opredeliti pristojnosti in odgovornosti profilov, ki bi jih nato zaposlili v centru. Weissa so kot vodjo centra zaprosili za pripravo predloga poslovnika centra.

A dokumenta od Weissa niso prejeli, je pojasnil Jug. Zato ga je še toliko bolj prizadelo, ko je bil v torek obveščen, da je Weiss podal nepreklicno odpoved.

Generalni direktor UKC Ljubljana, Marko Jug.

Generalni direktor UKC Ljubljana, Marko Jug.

Žiga Živulovič jr./BOBO

"Sem užaloščen, kajti imel sem občutek, da smo stkali konstruktivno držo, da smo se podpirali v teh ambicijah, da bomo center naredili maksimalno dober, kolikor se le da," je dodal.

Kot je bilo razumeti Juga, si je Weiss želel, da bi postopki urejanja centra tekli hitreje. Postopki so sicer tekli v skladu z možnostmi, postopoma, je poudaril.

Kirurg nezadovoljen, ker ni imel sodelavcev

Weiss naj bi bil, tako Norčič, nezadovoljen, ker kot vodja centra ni imel sodelavcev, ki bi mu bili formalno podrejeni. Ker je center v primerjavi z nekaterimi drugimi specializiranimi centri v Evropi skladno s potrebami Slovenije majhen, kadrov za polni čas vanj ni bilo mogoče zaposliti.

Žiga Živulović j.r./Bobo

Ideja vodstva je zato bila, da bi kadre s klinik, ki so sodelovale v centru, delno zaposlili v centru. Zaposleni na pediatrični in kirurški kliniki so se po Norčičevih besedah s tem večinoma strinjali.

Weiss je navedel, da zaradi pravil komuniciranja v UKC Ljubljana ne sme dajati izjav. Tudi sicer nima namena prati umazanega perila v javnosti, ne glede na to, kako se je vodstvo UKC odzvalo na njegovo odpoved, je dodal.

Ostaja le en otroški srčni kirurg

V UKC Ljubljana medtem ostaja enako kompetenten otroški srčni kirurg Igor Šehić, ki je zaposlen za polni delovni čas. Weiss je bil medtem zaposlen za 20-odstotni delovni čas.

Želijo pritegniti kirurge

Hkrati je Jug v torek v kontakt stopil z vrhunskim otroškim srčnim kirurgom Janezom Vodiškarjem, ki trenutno deluje v Stuttgartu. Vodiškar, do katerega je bila država v zadnjih letih po besedah Juga "precej mačehovska", je izrazil pripravljenost za sodelovanje. Jug upa, da se bo UKC Ljubljana pridružil, sprva vsaj začasno.

Jug je v kontakt stopil tudi s češkim srčnim kirurgom Romanom Gebauerjem, ki je pred dvema mesecema sicer s kliničnim centrom prekinil sodelovanje, vodstvo UKC pa je nato z njim stopilo v stik.

Je za otroke srčnimi napakami v Sloveniji sploh še ustrezno poskrbljeno?

Weiss in Šehić lahko po besedah strokovnega direktorja kirurške klinike UKC Ivana Kneževiča sicer opravita približno 80-odstotkov operacij srčnih napak. Ostale otroke pa pošiljajo v specializirane centre v tujino. Strokovni direktor pediatrične klinike Marko Pokorn je poudaril, da na pediatrični kliniki nemoteno obravnavajo otroke s prirojenimi srčnimi napakami, uspešnost operativnih posegov pa da je boljša kot v primerljivih centrih v Evropski uniji.

Iz Društva za pomoč otrokom z redkimi boleznimi Viljem Julijan so ob novici o odpovedi Weissa sporočili, da so zaskrbljeni. To je namreč že drugi odhod otroškega srčnega kirurga iz UKC Ljubljana v zgolj dveh mesecih.

Ob tem so vodstvo naše največje bolnišnice pozvali, da nemudoma reši nastalo situacijo. "Hkrati pa se zavezujemo temu, da se bomo v našem društvu borili, da se v Sloveniji ustanovi ustrezen center otroške srčne kirurgije, ki bo imel vse potrebne strokovne kapacitete za obravnavo vseh otroških pacientov," so dodali.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ