A. B. | 24. 3. 2023, 16:01

V Društvu Viljem Julijan zgroženi nad odhodom vrhunskega kirurga iz ljubljanskega UKC: opozarjajo, da ...

Facebook/UKC Ljubljana

Oddelek otroške srčne kirurgije v ljubljanskem UKC zapušča vrhunski češki kirurg Roman Gebauer, ki je v ustanovo prišel po tem, ko se je oddelek pred petimi leti spopadal z velikimi težavami. Kaj to pomeni za UKC in kako so se na to odzvali iz slovenskega društva?

 V UKC pravijo, da sta ostala še dva kirurga, vendar pa je eden od njiju trenutno odsoten, drugi pa v zadnjem obdobju naj ne bi sodeloval pri zapletenih operacijah, smo pisali.

"V Društvu Viljem Julijan smo globoko zaskrbljeni in razočarani nad novico, da je sodelovanje z UKC Ljubljana prekinil vrhunski češki otroški srčni kirurg Roman Gebauer," so v izjavi za javnost zapisali v društvu. UKC pozivajo, da v najkrajšem možnem času ponudi ustrezno rešitev, "da bo lahko program otroške srčne kirurgije ustrezno nemoteno potekal in da bodo vsi slovenski otroci s prirojenimi srčnimi napakami dobili ustrezno in pravočasno zdravstveno oskrbo in obravnavo."

Profimedia

Prizadevajo si in spodbujajo k celostnemu programu otroške kirurgije, "ki bi ustrezne operacije in posege zagotavljal vsem otrokom s prirojenimi srčnimi napakami in da otroci na operacije ne bi več hodili v tujino, razen v najbolj izjemnih primerih."

"Verjamemo, da bi moral biti takšen multidisciplinaren program otroške srčne kirurgije v našem nacionalnem interesu in da bi morali imeti za to poseben center, kot so strokovnjaki že večkrat opozorili."

Globoko so razočarani 

Prirojene srčne napake so redke bolezni in v Sloveniji se vsako leto rodi okrog 140 otrok s prirojeno srčno napako, ob tem pa jih ima slaba polovica težjo srčno napako in potrebujejo operacijo v prvem letu življenja. Med temi jih ima okrog 20-25 kritično srčno napako, ki zahteva kirurški poseg že v prvih 28 dneh življenja. "Nedopustno je, da ne bi bilo ustrezno poskrbljeno za tako ranljivo skupino otrok, ki imajo življenjsko ogrožajoča in življenjsko kritična zdravstvena stanja."
 
"Globoko smo razočarani nad tem, da so razmere na UKC Ljubljana očitno tako slabe, da se je sedaj tako vrhunski mednarodni strokovnjak, kot je Roman Gebauer, odločil prekiniti sodelovanje in pri tem navedel, da s strani pristojnih ni pravega interesa za zagotovitev ustreznih razmer in razvoja za program otroške srčne kirurgije."

Žiga Živulovič jr./Bobo


 
Starši otrok s prirojenimi srčnimi napakami že izražajo svojo zaskrbljenost in strah, ali bodo njihovi otroci deležni ustreznih operacij in posegov. Takšna stiska staršev je v situaciji, ko ima otrok življenjsko ogrožajoče zdravstveno stanje, zelo huda in povsem nedopustna.
 
Zato resnično z vso mero odločnosti pozivajo vodstvo UKC Ljubljana, da nemudoma reši nastalo situacijo, hkrati pa se zavezujejo k temu, da se bodo v društvu borili, da se v Sloveniji ustanovi ustrezen center otroške srčne kirurgije, ki bo imel vse potrebne strokovne kapacitete za obravnavo vseh otroških pacientov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord