P.M. | 24. 3. 2023, 16:04

Pretres na otroški kirurgiji: kako pristojni pojasnjujejo nastalo situacijo?

Profimedia/Bobo/fotomontaža

Potem ko je vodilni češki otroški srčni kirurg Roman Gebauer prekinil sodelovanje z UKC-jem, so pred mikrofone stopili pristojni. Kaj so povedali?

Izjavo za medije UKC Ljubljana o zdravljenju otrok s prirojenimi srčnimi napakami, sta podala strokovni direktor Pediatrične klinike UKC Ljubljana Marko Pokorn in strokovni direktor Kirurške klinike UKC Ljubljana Ivan Kneževič, prisotni pa so bili tudi generalni direktor UKC Ljubljana Marko Jug, v. d. strokovnega direktorja Gregor Norčič ter predstojnik kliničnega oddelka za kirurgijo srca in ožilja Nikola Lakič.

Pokorn: "Naši kardiologi so vse dni v tednu pripravljeni"

Strokovni direktor Pediatrične klinike UKC Ljubljana Marko Pokorn je uvodoma dejal, "da se tako otroci s prirojenimi kot pridobljenimi boleznimi srca na pediatrični kliniki povsem normalno obravnavajo." Na kliniki deluje služba za kardiologijo, kjer imamo ta trenutek zaposlenih pet zdravnikov specialistov in na oddelku smo v letu 2022 hospitalno obravnavali prek 550 otrok."

Med današnjo novinarsko konferenco.

Med današnjo novinarsko konferenco.

Youtube/posnetek zaslona

Ob tem je zagotovil, da njihovi kardiologi zagotavljajo vse dni v tednu kardiološko pripravljenost ter ocenil, da “smo na trenutno stanje lahko zelo ponosni," navaja N1.

Bodo otroci morali na operacije v tujino?

Lani so bili po njegovih besedah le štirje otroci poslani na kirurško zdravljenje v tujino, vsi ostali so bili operirani v Ljubljani. V tem programu je sodeloval tudi profesor Gebauer, ki je v Ljubljano lani pripotoval šestkrat.

Pokorn je spomnil na leto 2018, ko ni bilo otroškega kardiologa, otroci pa so bili naročeni na obravnavo.

Pokorn je spomnil na leto 2018, ko ni bilo otroškega kardiologa, otroci pa so bili naročeni na obravnavo.

Žiga Živulovič jr./Bobo

"Razlogov za skrb ni. Ta trenutek lahko izvajamo tako kardiološko obravnavo – kar se tiče intenzivnega zdravljenja in kardiokiruruške obravnave."

Strokovni direktor Kirurške klinike UKC Ivan Kneževič je medtem povedal, da pri zdravljenju otrok s prirojenimi in pridobljenimi srčnimi napakami sodeluje kirurška ekipa z dvema kompetentnima srčnima kirurgoma in ostalimi člani ekipe (usmerjeni anesteziologi in drugi). "Trenutno ta program definitivno zagotavlja najboljše možnosti oskrbe oskrbo otrok s srčnimi napakami."

Youtube/posnetek zaslona

Opozoril je, da so nekatere prirojene srčne napake izjemno redke. “Bolnike s temi napakami vsi pošiljajo v določene centre, nekaj jih je v ZDA in nekaj v Evropi. Ti centri so za take otroke najboljša rešitev.” 

Bosta res oba kirurga operirala?

Na oddelku, ki ga že več let pretresajo težave in slabi odnosi, zdaj ostajata dva kirurga. Miha Weiss, ki je v sodelovanju z Gebauerjem močno napredoval in zna samostojno opravljati tudi zahtevnejše operacije.

Profimedia

Poleg njega je tam tudi pediatrični kardiokirurg iz Beograda Igor Šehić, vendar on ne opravlja zahtevnejših operacij, še navaja N1.