R. K. | 25. 4. 2023, 18:04

Objavljamo spektakularne fotografije Slovenca, ki je bedel vso noč, da bi v objektiv ujel redek severni sij (FOTO)

Tim Grešak/Meteoinfo Slovenija

Javil se nam je ljubiteljski fotograf, ki je z vami želel deliti te čarobne trenutke.

"Zame je bila včerajšnja noč nepozabna!" nam je zaupal ljubiteljski fotograf Tim Grešak, ki pogosto fotografira spektakularne naravne pojave, tudi strele med nevihto, fotografije pa večkrat deli z javnostjo tudi na ljubiteljski spletni strani Meteoinfo Slovenija.

Tim Grešak/Meteoinfo Slovenija

Za možnost pojava izvedel po naključju

Tokrat mu je uspelo posneti neverjetne fotografije pojava, znanega kot Aurora Borealis oziroma severni sij, ki je bil v noči iz ponedeljka na torek viden v Sloveniji. "Ne zgodi se pogosto, da je severni sij videti tako daleč proti jugu in skoraj sem ga zamudil," je povedal Grešak in dodal, da se je že odpravljal spat, ko je odprl aplikacijo za opozarjanje na polarni sij na telefonu in videl, da obstaja 6-odstotna možnost, da ga bomo videli tudi pri nas.

"Zato sem se odpeljal na bližnjo lokacijo in poskusil srečo. Tukaj so rezultati. Vesel sem, da nisem zamudil te spektakularne predstave," je zaključil in dodal tri čudovite fotografije, ki si jih lahko ogledate v tem članku.

Tim Grešak/Meteoinfo Slovenija

Nad Slovenijo bo pojav še mogoče opazovati

Za naše kraje zelo redek pojav, ki je značilen za države severne Evrope, smo lahko opazovali na območjih, kjer ponoči ni bilo preveč oblakov. Po napovedih strokovnjakov bo pojav v naslednjih dveh ali treh mesecih pri nas še viden, ravno tako pa to ni prvič, ko se je severni sij pojavil na nebu nad Slovenijo. Še posebej močnemu siju smo bili priča leta 2003. Takrat se ga je videlo čez pol neba, poroča Dnevnik.

Severni sij je najlažje opazovati na temnejših lokacijah, ki so svetlobno manj onesnažene in imajo obzorje odprto proti severu. Priročno si je pomagati tudi z aplikacijo My Aurora Forecast, ki vam lahko pomaga najti območje, kjer bo pojav viden.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol