P.M. | 30. 7. 2022, 16:16

Občinski denar: kako veste, ali je vaš župan pri porabi javnih sredstev upošteval tudi vas?

Profimedia/fotomontaža

 Pred volitvami politiki obljubljajo marsikaj. A zdaj so dostopni podatki, ki jasno kažejo, kdo je držal obljubo glede skupnega razpolaganja z denarjem in kdo ne. Preverite!

Ste že slišali za "participativni proračun"? Gre za sistem razporejanja dela proračunskega denarja tako, da o njegovi porabi odločajo neposredno občanke in občani. Tudi njihovi predlogi in glasovi naj bi bili vključeni pri odločitvah o tem, kateri projekti za izboljšanje kakovosti življenja se bodo izvajali v določeni občini.

Krepitev zaupanja med županom in krajani

Gre za razmeroma preprost način vplivanja javnosti, saj za sodelovanje ni potrebno podrobnejše znanje o delovanju občine ali proračunu. A izvedba participativnega proračuna lahko med drugim poskrbi za enakomernejši razvoj občine in izboljša ravnanje z občinsko infrastrukturo.

Soodločanje občanov in občank prinaša pozitivne učinke za prebivalce in prebivalke, ki so posledično bolj povezani s svojo skupnostjo.

Koristi pa lahko tudi izvoljenim predstavnicam in predstavnikom, saj odprto in transparentno delovanje občine krepi zaupanje in legitimnost.

Skupno odločanje za skupno dobro vseh.

Skupno odločanje za skupno dobro vseh.

Profimedia

Koliko slovenskih občin ga izvaja?

Pred lokalnimi volitvami 2018 so na Inštitutu Danes je nov dan vse županske kandidate pozvali k izvedbi participativnega proračuna. Kot so pojasnili na omenjenem društvu, se je k izvedbi v primeru izvolitve zavezalo 275 kandidatk in kandidatov. Obljubo o njegovi izvedbi je po štirih letih na koncu držalo 24 od 56 županov - torej manj kot polovica.

Participativni proračun se sedaj izvaja v skupno 39 občinah.

Seznam županov, ki so svojo obljubo prelomili je na voljo na spletni strani Inštituta Danes je nov dan, kjer lahko tudi preverite, kje lahko sodelujete pri izvedbi občinskih projektov.

Kot kažejo podatki, Prešernovo mesto Kranj participativni proračun izvaja.

Kot kažejo podatki, Prešernovo mesto Kranj participativni proračun izvaja.

Samo Šmarčan

Izzivi so veliki tudi za občine

Obstaja več načinov, kako se občine posvetujejo z občankami in občani; na primer preko vključevanje lokalnih svetov ali zbiranjem mnenj prebivalk in prebivalcev.

Različni načini soodločanja se med seboj ne izključujejo. So pa nekateri bolj transparentni in demokratični, tako da je pomembno, da jih med seboj ne zamenjujemo.

V občini Škofja Loka je bilo lani denimo v okviru projekta participativnega proračuna, imenovanega #NašaLoka, v 11 krajevnih skupnostih izglasovanih 33 predlaganih projektov (v vsaki krajevni skupnosti je bilo na voljo po 25.000 evrov).

Šlo je za širok nabor projektov, ki so zaobjemala od postavitve novih otroških igral, novih parkirišč, ureditve poti in sprehajališč do fitnesa v naravi. Izglasovani projektni predlogi so bili nato umeščeni v proračuna občine za leti 2020 in 2021.

Po podatkih spletne strani Danes je nov dan se v Kanalu ob Soči participativni proračun ne izvaja. Prek njihovega spletnega obrazca lahko pišete županji.

Po podatkih spletne strani Danes je nov dan se v Kanalu ob Soči participativni proračun ne izvaja. Prek njihovega spletnega obrazca lahko pišete županji.

Uredništvo

Delo se nadaljuje

Na Inštitutu Danes je nov dan pravijo, da si bodo kljub napredku še naprej prizadevali za čim večjo uvedbo participativnih proračunov v lokalni samoupravi. 

"Če želimo demokratično in vključujočo lokalno upravo, je nujno, da vse slovenske občine uvedejo participativni proračun."

Ob tem še pravijo, da tovrstno soodločanje spodbuja razmišljanje o potrebah celotne skupnosti, prebivalci pa pridobijo tudi dodatna znanja o upravnih procesih.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol