29. 7. 2022, 12:18

Plačano delo gasilcev - DA ali NE? Italijanske izkušnje so TEMNA senca tovrstnih vladnih ukrepov

Profimedia/Bobo/fotomontaža

Ob odločitvi slovenske vlade, da so gasilci denarno nagrajeni za opravljeno delo na Krasu, je zaradi dogodkov iz soseščine marsikdo upravičeno povzdignil obrvi. Za kaj je šlo?

Svetovni mediji so že večkrat poročali o tem, da so v Italiji nekateri gasilci domnevno podtikali požare, da bi zaslužili z gašenjem. Še posebej odmeven je bil primer iz leta 2017, ko so v okolici Raguse na Siciliji divjali številni požari.

Preiskava, ki je šokirala mnoge

Zaradi neobičajno visokega števila intervencij tamkajšnjih gasilcev (in zlasti dotične skupine) so oblasti sprožile preiskavo. Ta je pokazala, da je eden od prostovoljnih gasilcev podtaknil požar, drugi pa so čakali, da bo nekdo poklical na pomoč.  

Skupina petnajstih italijanskih prostovoljnih gasilcev naj bi tudi lažno obveščala o požarih, gasilci pa so za posredovanje ob požarih prejeli deset evrov na uro.  

Profimedia

Celo primeri organiziranega kriminala

V požarih na jugu Italije avgusta lani je medtem po poročanju številnih medijev prišlo do sumov, da so prste imele zraven družbe organiziranega kriminala.

Zakaj? Motiv naj bi bil seveda spet denar in poskusi okoriščanja z javnimi sredstvi, ki so na razpolago za pogozdovanje površin.

Čeprav se je sprva govorilo, da sta bila ključna dejavnika za pustošenje požarov podnebne spremembe in slabo upravljanje gozdov, so okoljevarstveniki in kmetje že kmalu posumili, da bi lahko bila vpletena mafija. Kot najbolj možni motivi pa so se omenjale donosne pogodbe o pogozdovanju ter ponovna namembnost zemlje za sončne celice. 

Da bi se temu izognili, so v Italiji za podtikanje požarov uvedli stroge kazni od štiri do deset let zapora. A kljub temu, zlasti na jugu Italije, še vedno zabeležijo številne tovrstne primere.  

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord