N. V. | 30. 5. 2022, 11:14

Obljube: kaj bo storila Tanja Fajon, ko bo sedla na ministrski stolček?

Bobo

V državnem zboru pred pristojnimi odbori nadaljujejo predstavitve ministrskih kandidatov za 15. vlado. Zvrstilo se jih bo kar šest, besedo pa je že dobila predsednica SD Tanja Fajon kot kandidatka za zunanjo ministrico. Odbor za zunanjo politiko je podprl predstavitev Fajonove.

Tanja Fajon je med prioritetami, za katere se bo zavzemala kot zunanja ministrica, izpostavila vrnitev ugleda slovenski zunanji in evropski politiki ter zavzemanje za "Slovenijo v jedru Evropske unije"

Prepoznavnost Slovenije želi Fajonova izboljšati prek gospodarske diplomacije, obenem pa je napovedala tudi širitev aktivnosti kulturne diplomacije.

S kom bo sodelovala?

Kot poudarja, se bodo zavzemali za krepitev odnosov s tistimi partnerji in zaveznicami, s katerimi so se ti skrhali. Zavzemala se bo za krepitev dialoga s sosednjimi državami. Med državami jedrne Evrope, ki jih Fajonova vidi kot partnerice, so Nemčija, Francija in Italija. Napovedala je tudi krepitev transatlantskih zvezi. "V Natu in vseh drugih mednarodnih organizacijah bomo delovali odgovorno," je dejala. 

Kot pomembno partnerico je Fajonova izpostavila še Indijo, ki je hitro razvijajoča se sila. Poleg tega je omenila, da je naklonjena priznanju Palestine. 

Okrepitev sodelovanja ministrstva in državnega zbora

Povedala je, da se bo zavzela tudi za oživitev dialoga znotraj ministrstva samega. "Okrepila bom sodelovanje med ministrstvom in državnim zborom," je napovedala, enako pa velja tudi za krepitev sodelovanja z drugimi deležniki, ki sooblikujejo zunanjo politiko. "Prebuditi želim spečo Trnuljčico," je dejala. 

Izzivi pred njo

Spričo pestrega dogajanja v mednarodni skupnosti se bo Fajonova v vlogi ministrice soočala s kar nekaj izzivi, med njimi pa so poleg vojnega žarišča v Ukrajini tudi odnosi med Slovenijo in Hrvaško.

Spomnimo, v zadnjih tednih je imenovanje Fajonove za kandidatko za zunanjo ministrico vzbudilo nemalo pozornosti na Hrvaškem – predvsem zaradi stališča, da bi vstop Hrvaške v območje schengna moral biti pogojen s spoštovanjem arbitražnega dogovora.

Človekove pravice in vrednote

"Prizadevala si bom za človekove pravice in pravice žensk," je povedala Fajonova, ki bo po lastnih besedah kot ženska ministrica pozorna tudi na nianse.

Na področju spoštovanja človekovih pravic in temeljnih vrednot je kot zgled navedla države jedrne Evrope. "Utrditi bo treba zavezništva in partnerstva z državami, s katerimi delimo vrednote," je dejala in dodala, da si bo prizadevala za krepitev evropskega projekta.

Poudarila je, da je evropski pravni red tudi slovenski pravni red, s čimer je povezano tudi preimenovanje ministrstva za zunanje zadeve v ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZEZ). Omenila je okrnjen ugled Slovenije, ki ga bo treba obnoviti – v sodelovanju z državami s podobnimi vrednotami. 

Migracije kot izziv

Kot enega od izzivov, s katerimi se soočamo v Evropski uniji, je po poročanju N1 omenila tudi migracije. Potrebujemo skupno politiko, ki bo celovito uredila to področje, je dejala in dodala, da mora biti Evropska unija bolj sposobna zaščititi svoje meje in krepiti stabilnost zunaj svojih meja. Pritiski na meje po njenem ne smejo biti več razlog za delitve.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord