Uredništvo | 8. 1. 2024, 11:04

Uvedba obveznega zdravstvenega prispevka: kakšen je postopek plačevanja za samostojne podjetnike?

Bor Slana/Bobo

Na kakšen način bodo obvezni zdravstveni prispevek plačevali samostojni podjetniki?

S prvim januarjem letošnjega leta je bilo dopolnilno zdravstveno zavarovanje ukinjeno: nadomestil ga je obvezni zdravstveni prispevek v enotni višini 35 evrov. O nekaterih najpogostejših vprašanjih in odgovorih, povezanih s tem prispevkom, smo že poročali.

Martina Copot iz Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije je pred novim letom za oddajo Vala 202 Vroči mikrofon, posvečeno prav novemu obveznemu zdravstvenemu prispevku povedala, da bodo imeli prvi odtegljaj upokojenci, in sicer 31. januarja pri pokojninah za januar.

"Vsi ostali pa bomo imeli odtegljaj od naših prejemkov, na primer ob izplačilu plač, tam nekje do 18. februarja 2024 pri plačah za januar. Tisti, ki pa bodo dobili položnice s strani ZZZS, torej tisti, ki nimajo nekih prejemkov, ki ne opravljajo samostojne dejavnosti in niso upokojeni, pa bodo dobili položnice ravno tako v februarju 2024," je dodala.

A marsikdo iz tega ni razbral, kaj to pomeni za samostojne podjetnike. Jim bo novi prispevek torej obračunan avtomatsko v okviru prispevkov?

Odgovor je pritrdilen: za zavarovance, ki so samostojni zavezanci za prispevke, bo novi zdravstveni prispevek obračunan na OPSV-obrazcu (torej običajnem obrazcu za prispevke), ki ga morajo samozaposleni predložiti Fursu najpozneje do 15. v mesecu za pretekli mesec, plačati pa do 20. v mesecu za pretekli mesec.

Morda vas zanima tudi:

Prvič bo obračunan pri prispevkih za januar 2024, poroča N1. Glede na to, da se prispevki plačujejo za nazaj, to pomeni, da ga boste prvič plačali februarja.

V primeru zamude pri plačilu novega obveznega zdravstvenega prispevka veljajo enaka pravila kot v primeru zamude pri plačilu ostalih obveznih prispevkov: obračunale se vam bodo predpisane zamudne obresti.

Ste zavarovanje preplačali?

Vsem, ki so zavarovanje plačali za eno leto vnaprej in imajo preplačilo, takih je približno 12.000, bodo zavarovalnice sredstva vrnile do konca februarja.

"Vračila pri osebah, ki imajo direktno obremenitev, bodo samodejna, osebe, ki so dopolnilno zavarovanje plačevale preko UPN, pa bodo prejele na dom obrazec, ki ga izpolnijo, nanj napišejo TRR in bodo dobili plačilo," je za Val 202 nedavno povedal Dimitrij Šulin z Vzajemne. Veljavnost polic in morebitnih dodatnih produktov, ki so jih zavarovanci imeli poleg dopolnilnega zavarovanja, pa ostane nespremenjena.

Novo na Metroplay: "Te volitve bodo res prelomne" | N1 podkast s Suzano Lovec