24. 1. 2024, 12:59 | Vir: STA

Obveznice za državljane v obsegu 250 milijonov evrov kmalu v obtok (poznate minimalni in maksimalni znesek?)

Minister za finance Klemen Boštjančič.

Daniel Novakovič/STA

Ministrstvo za finance bo obveznice za državljane, ki so v medijih dobile tudi naziv ljudske obveznice, izdalo 1. februarja z ročnostjo treh let, obseg izdaje bo 250 milijonov evrov, obrestna mera pa 3,4 odstotka, je na današnji novinarski konferenci pojasnil finančni minister Klemen Boštjančič.

Izdaja obveznice je po besedah ministra Klemna Boštjančiča namenjena polnoletnim fizičnim osebam s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji. Pozneje, ko bodo obveznice uvrščene na trgovanje na Ljubljanski borzi, bodo prosto prenosljive in jih bo lahko kupil kdorkoli.

Minimalni znesek vpisa bo 1000 evrov, maksimalni pa 100.000 evrov, pri čemer bo v primeru presežnega vpisa lahko število obveznic, ki bodo dodeljene posameznemu vlagatelju, manjše od vpisanega zneska, vendar ne manj kot 1000 evrov.

Bobo

Obveznice bodo dostopne na 186 vpisnih mestih po vsej državi, in sicer prek petih distributerjev: NLB, NKBM, BKS, SKB in Ilirika.

Pri državnih obveznicah gre za naložbe, ki so namenjene zagotavljanju likvidnosti za potrebe države. Državne obveznice predstavljajo manj tvegano naložbo in bodo vodene in poplačane skladno z najvišjimi standardi transparentnosti in zaščite vlagateljev, kot vse do sedaj izdane s strani države, zatrjujejo na finančnem ministrstvu.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol