10. 5. 2022, 13:33 | Vir: STA

Poznate ljudi, ki smetijo po naših gorah?

Profimedia

Zaradi dotrajanosti napeljav so po besedah generalnega sekretarja Planinske zveze Slovenije ogrožene tudi številne gorske koče. Kaj se lahko zgodi?

Planinci lahko v akciji Očistimo naše gore peto leto zapored glasujejo za Naj planinsko pot. Glas za eno od sedmih kandidatk lahko oddajo do 26. junija, zmagovalka akcije, ki jo pripravlja Zavarovalnica Triglav v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije (PZS), pa bo deležna prenove.

Doslej obnovili tri poti, letos sedem kandidatk

V letošnje glasovanje za Naj planinsko pot se je uvrstilo sedem planinskih poti, ki so zaradi naravnih pojavov, kot so podori in neugodne vremenske razmere, poškodovane in potrebne čiščenja ter imajo dotrajana varovala in oznake, so sporočili iz Zavarovalnice Triglav.

Bobo

Letošnje kandidatke za Naj planinsko pot so Jubilejna planinska pot Vršič-Zadnje Plate-Zadnji Prisojnik skozi zadnje okno, Iška-Veliki Ločnik, Kamniška Bistrica-Presedljaj-Korošica, Tamar-Visoka Ponca, Krvavec-Zvoh-Vrh Korena-Kalška gora, Pot Silva Korena na Krn in Hanzova pot (Koča na Gozdu-Prisojnik). 

V petih letih izbora so markacisti obnovili tri zmagovalne poti, in sicer krožno pot Planina Blato-Planina pri Jezeru-Planina Dedno polje-Vrata (pod Zelnarico)-Prehodavci-Dvojno jezero-Štapce-Ovčarija-Planina pri Jezeru-Planina Blato, Rečiško planinsko krožno pot in Bambergovo planinsko pot na Triglav z Luknje čez Plemenice.

Predvidoma v začetku julija bo obnovljena tudi lanska zmagovalna pot, ki s Kranjske koče na Ledinah vodi na Koroško Rinko.

Profimedia

Čiščenje gora ima že kilometrino

Akcija Očistimo naše gore za ohranjanje čistih in varnih planinskih poti skrbi 13 let. "Skozi izbor Naj planinska pot že več let ozaveščamo o delu več kot 800 markacistov, ki v Sloveniji skrbijo za več kot 10.000 kilometrov planinskih poti, ter nagovarjamo ljubitelje narave, da se jim pridružijo pri tem plemenitem poslanstvu. A pri tem ne pozabljajmo, da je za čistočo, s tem pa tudi za ohranjanje narave za prihodnje generacije, odgovoren prav vsak obiskovalec planin," poudarja vodja akcije Ana Cergolj Kebler.

Profimedia

Zaradi dotrajanosti lahko v planinskih kočah nastanejo požari

Poleg tega Zavarovalnica Triglav v sodelovanju s PZS tretje leto zapored naslavlja problem požarne varnosti.

Ključni problem požarne ogroženosti planinskih koč je v dotrajanih dimniških napravah ter stari in dotrajani električni napeljavi, ki marsikje ne zadošča dejanskim obremenitvam in lahko vodi v nastanek požara, ob tem pravi generalni sekretar PZS Damjan Omerzu.

Zavarovalnica Triglav in PZS sta v minulih dveh letih s sredstvi, ki preprečujejo razvoj začetnih požarov, opremili 82 planinskih koč, lastniki oziroma oskrbniki planinskih koč pa se lahko na razpis za protipožarna sredstva prijavijo tudi letos. Prijave so možne do 20. maja.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord