27. 3. 2023, 19:32 | Vir: STA

Od polnoči nova cena dizelskega goriva in kurilnega olja

Profimedia

Preverite, ali se vam splača počakati ali ne.

Vsake dva tedna se spreminjajo oziroma na novo določajo cene bencina izven avtocest in hitrih cest. Nova sprememba bo jutri, vlada pa je določila, da bo cena dizla zunaj avtocest šla od polnoči navzdol za 5,5 centa na 1,449 evra, kar pri 50-ih litrih znese 72,45 evra. Cena bencina medtem ostaja nespremenjena pri 1,374 evra, kar pri 50-ih litrih znese 68,7 evra.

Za liter kurilnega olja bo v novem 14-dnevnem obdobju treba plačati 1,043 evra na liter. Pri naročeni količini 1.000 litrov kurilnega olja bo potrošnik tako plačal 1,043 evrov (brez prevoza).

Prilagajanje razmeram na trgu

"Vlada razmere na trgu naftnih derivatov budno spremlja in višino trošarin prilagaja tako, da ohranja dostopnost maloprodajnih cen, hkrati pa si v luči javnofinančne vzdržnosti prizadeva za postopno normalizacijo prilivov v državni proračun," so zapisali v vladnem uradu.

Borut Živulovič/Bobo

Pri slednjem je namreč pomembno, so dodali, "da se na srednji rok in postopno, ne da bi to čutili potrošniki, ponovno uvede okoljske dajatve na fosilna goriva, ki predstavljajo namenski vir za zelene investicije".

Ministrstvo pravi, da gre za nujne ukrepe

Kot so zapisali na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo, bi bilo treba, če ne bi regulirali cen in ukinili nekaterih dajatev, po njihovih ocenah za liter dizla odšteti okoli 1,536 evra, za liter 95-oktanskega bencina okoli 1,461 evra in za liter kurilnega olja okoli 1,192 evra.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Cene omenjenih naftnih derivatov se bodo, kot so napovedali na ministrstvu, tudi v prihodnje izračunavale na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Cene pogonskih goriv na avtocestnem križu se oblikujejo prosto.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord