26. 9. 2022, 15:10 | Vir: STA

Od polnoči nove cene goriva, bo dražje ali cenejše?

Bobo

Kot je na spletni strani objavilo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, bo odredba veljala do 10. oktobra.

Opolnoči se bodo znova znižale cene bencina in dizla na bencinskih servisih zunaj avtocest. Za liter 95-oktanskega bencina bo treba odšteti 1,353 evra, kar je 0,1 centa manj kot doslej. Liter dizla pa bo stal 1,603 evra, s čimer se bo pocenil za osem centov. Znižala se bo tudi najvišja dovoljena drobnoprodajna cena kurilnega olja.

Prihranek bo za voznike na bencin torej komaj opazen. Pri tistih, ki imajo dizle, pa bo v denarnici pri 40-litrskem rezervoarju goriva ostalo 3,2 evra več kot do zdaj.

Oblikovanje cen po svetovnem gibanju cen

Cene bencina in dizla na servisih zunaj avtocest se izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah medtem trgovci določajo sami.

Profimedia

Omejitev marž tudi za kurilno olje

Na cene med drugim vpliva odločitev vlade, po kateri je ukinjena obveznost plačila okoljske dajatve za obremenjevanje okolja z emisijo ogljikovega dioksida za dizel, motorni bencin, kurilno olje in zemeljski plin.

Vlada je spremenila uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, po kateri so poleg marž za bencin in dizel zunaj avtocest omejene tudi marže za kurilno olje, in sicer na 0,08 evra za liter. Najvišja dovoljena drobnoprodajna cena kurilnega olja je 1,287 evra na liter.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.