26. 9. 2022, 14:27 | Vir: STA

Reševanje energetske krize: vlada je na mizo vrgla precej konkreten predlog, kaj nas čaka?

Profimedia

Po več kot 100 dnevih, odkar je mandat prevzela nova vlada, je premier z ministri odgovarjal na poslanska vprašanja. Med drugim tudi na enega najbolj aktualnih in perečih.

Vlada po letošnji pomoči gospodinjstvom in gospodarstvu za blažitev posledic energetske draginje za leto 2023 predvideva ukrepe v vrednosti skoraj pet milijard evrov, je v odgovoru na poslansko vprašanje v DZ dejal premier Robert Golob. Pred regulacijo cen za gospodarstvo je po njegovih besedah treba spremeniti več stvari na evropski ravni.

Paketi pomoči

"Za leto 2023, ko bodo razmere najhujše, pripravljamo paket zakonov - nekateri zakoni so že sprejeti, nekateri so v pripravi - kateri skupni obseg bo znašal skoraj pet milijard evrov. Toliko denarja bomo skupaj namenili temu, da bo Slovenija šla skozi to energetsko zimo brez velikih prask," je v odgovoru na vprašanje Boruta Sajovica (Gibanje Svoboda) dejal Golob.

Od tega bo za gospodarstvo namenjenih okoli 1,5 milijarde evrov in za gospodinjstva okoli 1,2 milijarde evrov, v pomoč bo vključeno tudi kmetijstvo, je povedal.

Z ukrepi nameravajo zagotoviti, da bodo največji dobavitelji, med njimi državna podjetja, prevzela vse uporabnike po reguliranih cenah, tako da "nihče ne bo ostal brez dobavitelja, še manj brez oskrbe".

Profimedia

"Kriza je evropska"

Cilj drugega paketa je, da bo gospodarstvo lahko delovalo po cenah, ki bodo primerljive tistim v Evropi oz. bodo nižje. S tretjim paketom pa nameravajo zagotoviti, da bodo regulirane cene, ki veljajo od 1. septembra, veljale celotno prihodnje leto "oziroma dokler bo potrebno".

Kombinacija ukrepov bo pripeljala do tega, da bo inflacija v Sloveniji nižja od evropskega povprečja in da bo njeno gospodarstvo delovalo po konkurenčnih cenah. "Zavarovali bomo delovna mesta in zavarovali bomo ljudi. Na nikogar ne bomo pozabili," je zagotovil Golob.

Preden bi lahko prišlo do regulacije cen, je treba po njegovih besedah uvesti spremembe na več področjih.

Preden bi lahko prišlo do regulacije cen, je treba po njegovih besedah uvesti spremembe na več področjih.

Bobo

Poudaril je, da nobena država s svojimi ukrepi ne more rešiti krize, ker je ta evropska. Zato je treba istočasno spreminjati delovanje evropskega energetskega trga.

Med temi so prostovoljno zmanjšanje porabe energije ter vzpostavitev popolnoma pretočnega evropskega energetskega sistema, saj da je doslej marsikatera država zadrževala energijo zase.

Pričakuje pomoč Bruslja

Po Golobovih besedah se v Bruslju zavedajo, da je treba ukrepati, tako pričakuje, da bodo gospodarstvu pomagali s shemo državnih pomoči, "ki bo upoštevala, da trg deluje po novih pravilih".

"Na ta način lahko Evropa finančno preživi in ostane tudi ekonomsko močna," je dodal.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.