STA/M.P. | 13. 2. 2023, 18:36

Kandidat za notranjega ministra prestal test, že ugibanja o njegovi ekipi

Žiga Živulovič jr./Bobo

Boštjan Poklukar je izpostavil tri prednostne naloge, ki si jih je zadal. 

Odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je z devetimi glasovi za in šestimi glasovi proti predstavitev kandidature Boštjana Poklukarja za ministra za notranje zadeve ocenil kot ustrezno. Njegovo kandidaturo je podprlo devet poslancev, šest jih je glasovalo proti. Da je bila njegova predstavitev ustrezna, je glasovalo devet poslancev iz vrst Svobode, SD in Levice. Kot neustreznega kandidata pa ga je ocenilo šest poslancev opozicijskih SDS in NSi.

Poklukar je funkcijo notranjega ministra že opravljal v letih 2018–2020.

Poklukar je funkcijo notranjega ministra že opravljal v letih 2018–2020.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Poklukar je v svoji predstavitvi opisal svoje dosedanje delo, ki sega na področje ministrstev za obrambo in za notranje zadeve, omenil je tudi svojo vojaško kariero in delo v Upravi RS za zaščito in reševanje. Kot prioritete v morebitnem novem mandatu je izpostavil boj s korupcijo, upravljanje migracij ter depolitizacijo in modernizacijo policije.

Kdo bo v najožjem krogu?

Kdo bo v njegovi ekipi, bo javnost, kot pravi, izvedela pravočasno. "Bo pa to povsem kompetentna ekipa, sposobna teh izzivov in prioritet, ki sem jih tudi predstavil na odboru," je dejal. O tem, ali bodo na položajih ostali sedanji državni sekretarji, pa se še niso pogovarjali, pravi. V zadnjih dneh so se pojavila ugibanja, ali se stolčka majeta obema dosedanjima državnima sekretarjema Branku Lobnikarju in Tini Heferle, a uradnih informacij o tem za zdaj ni. Prav tako se še ne ve, ali se obeta menjava na čelu policije.

Borut Živulovič/Bobo

V. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav je sicer navedel, da je sam pripravljen sodelovati s katerim koli ministrom, ki podpira avtonomnost policije in pokončnost policijskih vodij, sposobnih upreti se zlorabam policije. V obeh policijskih sindikatih pa od Poklukarja, ki je ministrstvo vodil že v času vlade Marjana Šarca, pričakujejo vzpostavitev kariernega sistema v policiji in pravičnejšega vrednotenja zaposlenih v njej.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord