N. V. | 6. 2. 2023, 17:13

Premier Golob namesto Bobnarjeve želi na ministrskem stolčku politika, ki ga že dobro poznamo

Borut Živulovič/Bobo

Preberite, kdo bo novi minister za notranje zadeve.

Decembra je s svojega položaja odstopila ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar. Funkcijo je zapustila, saj je vlada zavrnila njena predloga za imenovanje generalnega direktorja policije in direktorja direktorata za policijo in druge varnostne naloge. "Ne morem sestaviti svoje ekipe," je pojasnila, premier Robert Golob pa je njeno odstopno izjavo brez odlašanja sprejel, saj je dejal, da je izgubil zaupanje.

Od takrat se je namigovalo, da jo bo zamenjal eden od trenutnih ministrov. Premier se je v preteklih dneh z mnogimi kandidati pogovarjal o prihodnosti notranjega ministrstva. Zdaj je odločil, kdo je najbolj primeren za to funkcijo.

Bobnarjevo bo zamenjal Poklukar

Predsednik vlade je v državni zbor poslal predlog za novega ministra za notranje zadeve, in sicer je kot kandidata predlagal Boštjana Poklukarja, so sporočili z urada vlade za komuniciranje.

Poklukar je po izobrazbi magister javne uprave. Od leta 1991 je zaposlen na ministrstvu za obrambo. Kot pripadnik Slovenske vojske je opravljal različne naloge in dosegel čin višjega štabnega vodnika. Bil je odlikovan z bronasto medaljo generala Maistra in srebrno medaljo Slovenske vojske, kot udeleženec v vojni za Slovenijo pa s spominskim znakom Stražnice 1991.

Od leta 2015 je bil zaposlen v Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje, kjer je med drugim vodil Regijski center za obveščanje Kranj.

Žiga Živulović j.r./Bobo/fotomontaža

V letih 2018–2020 je bil v vladi Marjana Šarca minister za notranje zadeve, smo poročali. Prav on je v času Šarčeve vlade izbral Tatjano Bobnar za generalno direktorico policije, a so se odnosi med njima kmalu močno ohladili. Od junija lani vodi Upravo Republike Slovenije za vojaško dediščino na MORS.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord