7. 12. 2022, 17:10 | Vir: STA

Znano je, ali bo Robert Golob sprejel odstop ministrice Tatjane Bobnar

Profimedia

Da obstaja možnost menjave na čelu ministrstva za notranje zadeve, je postalo jasno po tistem, ko Bobnarjeva ni uspela s predlogom za imenovanje Boštjana Lindava za generalnega direktorja policije s polnim mandatom. 

Premier Robert Golob bo zaradi izgube zaupanja sprejel napovedani odstop ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar, so sporočili iz kabineta predsednika vlade. Dodali so, da pojasnila v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava, ki jih je Golob prejel danes, ne potrjujejo izjav Bobnarjeve glede politizacije policije.

Iz poročila Lindava "ne izhaja, da bi v mandatu te vlade kdorkoli od političnih funkcionarjev izvajal politični pritisk na policijo, želel pridobiti informacije o delu policije ali vplivati na konkretne postopke", so zapisali v sporočilu za javnost. Dodali so, da "v interesu celovite obveščenosti" pričakujejo, da bo policija omogočila, da bo poročilo čim prej dostopno javnosti.

Milos Vujinovic/BOBO

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je v pismu predsedniku vlade Robertu Golobu namreč zapisala, da bo po vrnitvi iz Bruslja, kjer se mudi na zasedanju ministrov za notranje zadeve, podala odstopno izjavo, so potrdili na ministrstvu za notranje zadeve. Glede na program zasedanja naj bi se v Slovenijo vrnila v petek zvečer.

Da obstaja možnost menjave na čelu ministrstva za notranje zadeve, je postalo jasno po tistem, ko Bobnarjeva ni uspela s predlogom za imenovanje Boštjana Lindava za generalnega direktorja policije s polnim mandatom. Ob tem je namignila na politične pritiske na policijo. Bobnarjeva je namreč v izjavi za medije pretekli petek poudarila, da se mora politika končati pred vrati generalnega direktorja policije. Napovedala je, da bo na tem stališču vztrajala, četudi jo bo to stalo ministrskega mesta.

Zahteval pojasnila

Premier Golob se je nato v ponedeljek sestal tudi z ministrico Bobnar, po sestanku pa sporočil, da se z ministrico "razhajata glede očitkov o politizaciji dela policije". O domnevnih pritiskih na policijo je zahteval pojasnila od nje in od v. d. generalnega direktorja policije Lindava in jih danes prejel.

Profimedia/fotomontaža

Poročilo Lindava, ki je označeno s stopnjo tajnosti, naj bi bilo zelo podrobno, vsebovalo pa naj bi tudi konkretna imena, kdo je v času mandata sedanje vlade izvajal pritiske na delo policije. Poročilo ministrice Bobnar naj bi bilo na drugi strani bolj splošno, je poročal Večer. Gre za prvo ministrsko menjavo obstoječe vlade Roberta Goloba, ki je mandat nastopila 1. junija letos. Do več sprememb ekipe pa bo prišlo še po uveljavitvi novega zakona o vladi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.