17. 10. 2023, 14:37 | Vir: STA

Odhajate v tujino? Ministrstvo svetuje dodatno previdnost

Profimedia

Posebej bodite pozorni na turistično priljubljenih krajih, kjer se zbira večje število ljudi. 

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) v luči razmer na Bližnjem vzhodu in nedavnih napadov v Franciji in Belgiji državljanom, ki se odpravljajo v tujino ali so že tam, svetuje dodatno previdnost. Poziva jih, naj se izogibajo območjem protestov, upoštevajo navodila lokalnih oblasti in redno preverjajo razmere na območjih, kamor potujejo.

Ministrstvo slovenskim državljanom v današnjem sporočilu za javnost še priporoča, naj bodo posebej pozorni na turistično priljubljenih krajih, kjer se zbira večje število ljudi. Svetuje tudi, naj potniki potovanje napovedo v obrazcu na spletni strani ministrstva.

Profimedia

Razmere na Bližnjem vzhodu so se močno zaostrile po napadu palestinskega islamističnega gibanja Hamas na območje Izraela 7. oktobra, na katerega je Izrael odgovoril z napadi na območje Gaze, pripravlja pa tudi kopensko ofenzivo na enklavo.

Po podatkih zunanjega ministrstva so Izrael zapustili vsi slovenski državljani, ki tam niso želeli ostati. Ministrstvo za potovanja v to državo na svoji spletni strani državljanom odsvetuje vsa nenujna potovanja. Tistim, ki se vendarle odločijo za potovanje, pa na ministrstvu priporočajo visoko stopnjo previdnosti. Ob tem odsvetujejo zadrževanje na območju Gaze in ob meji s to enklavo, na severu Zahodnega brega, na Golanski planoti ter ob mejah z Libanonom in Egiptom.

Profimedia

Razmere ob libanonsko-izraelski meji so se dodatno poslabšale minuli konec tedna, ko je ko je šiitsko gibanje Hezbolah iz južnega Libanona izstrelilo raketo na vojaške cilje v Izraelu, pri čemer je umrl izraelski civilist, še trije so bili ranjeni. Izraelska vojska je v odgovor tudi napadla cilje v Libanonu, v nedeljo zvečer zaprla območje za civiliste in v ponedeljek z območja začela evakuirati prebivalce.

Tudi za Libanon MZEZ v nedavno posodobljenih priporočilih odsvetuje potovanja iz turističnih in drugih nenujnih razlogov. Še posebej odsvetujejo zadrževanje na jugu države, v južnem Bejrutu in blizu palestinskih begunskih taborišč.

Se bo konflikt razširil tudi na druge države?

V svetu so sicer vse glasnejša opozorila, da bi se utegnil konflikt razširiti tudi na druge države v regiji. Varnostne razmere so se v zadnjih dneh poslabšale tudi ponekod v Evropi. V Franciji so po napadu z nožem, v katerem je bil v mestu Arras na severu države v petek ubit učitelj, dve osebi pa huje ranjeni, zvišali stopnjo teroristične ogroženosti na najvišjo. MZEZ na spletni strani tistim, ki potujejo v Francijo, svetuje izogibanje množicam, previdnost in spremljanje novic iz verodostojnih virov ter upoštevanje navodil varnostnih organov.

V Bruslju pa so v ponedeljek razglasili najvišjo stopnjo pripravljenosti zaradi strelskega napada v središču belgijske prestolnice, v katerem sta bila ubita dva švedska državljana, eden pa ranjen. Ministrstvo za potovanja v Belgijo sicer svetuje običajno previdnost.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol