12. 5. 2022, 11:58 | Vir: STA

Odpeljal in skril svoja otroka, nato pa zagrozil s terorističnim napadom

Slika je simbolična.

Profimedia

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je končalo sojenje 39-letniku, ki je decembra 2020 odpeljal svoja mladoletna otroka. 

Sodišče ga je zaradi kaznivega dejanja nezakonitega odvzema otrok obsodilo na pogojno kazen leto in sedem mesecev zapora s preizkusno dobo treh let. 

Ker še vedno ni znano, kjer sta štiriletna deklica in sedemletni deček, je sodnica ob izreku sodbe povedala, da izrečena kazen vsebuje poseben pogoj: če obsojeni v mesecu dni po pravnomočnosti sodbe otrok ne vrne mami, bo šel v zapor.

Obtoženi je bil v priporu od začetka marca do novembra lani, zato bo, če ne bo vrnil otrok in izpolnil pogoja, ki mu ga je izreklo sodišče, moral v zapor še za enajst mesecev.

Sodišče pa ga je oprostilo obtožb groženj s streljanjem in terorističnim napadom, kar mu je očitalo tožilstvo, ker naj bi uslužbenki centra za socialno delo v Zagorju zagrozil, da je v primeru izročitve otrok pripravljen streljati na vse, ki bodo v postopku sodelovali, po telefonu pa naj bi ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti napovedal teroristični napad.

Profimedia

Kaj je o tem povedala sodnica? 

Kot poročajo mediji, je sodnica v obrazložitvi sodbe dejala, da bi moral obtoženi razmisliti o svojem vedenju do otrok in kako to vpliva nanju.

Po njenih besedah ima obtoženi do svojega dejanja nekritičen odnos ter da otrokoma preprečuje pristen odnos z mamo.

Mama otrok je na slovensko sodišče vložila tudi zahtevek na podlagi haaške konvencije za vrnitev mednarodno ugrabljenih otrok. Sodišče ji je ugodilo in izdalo odločbo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.