12. 5. 2022, 11:58 | Vir: STA

Odpeljal in skril svoja otroka, nato pa zagrozil s terorističnim napadom

Slika je simbolična.

Profimedia

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je končalo sojenje 39-letniku, ki je decembra 2020 odpeljal svoja mladoletna otroka. 

Sodišče ga je zaradi kaznivega dejanja nezakonitega odvzema otrok obsodilo na pogojno kazen leto in sedem mesecev zapora s preizkusno dobo treh let. 

Ker še vedno ni znano, kjer sta štiriletna deklica in sedemletni deček, je sodnica ob izreku sodbe povedala, da izrečena kazen vsebuje poseben pogoj: če obsojeni v mesecu dni po pravnomočnosti sodbe otrok ne vrne mami, bo šel v zapor.

Obtoženi je bil v priporu od začetka marca do novembra lani, zato bo, če ne bo vrnil otrok in izpolnil pogoja, ki mu ga je izreklo sodišče, moral v zapor še za enajst mesecev.

Sodišče pa ga je oprostilo obtožb groženj s streljanjem in terorističnim napadom, kar mu je očitalo tožilstvo, ker naj bi uslužbenki centra za socialno delo v Zagorju zagrozil, da je v primeru izročitve otrok pripravljen streljati na vse, ki bodo v postopku sodelovali, po telefonu pa naj bi ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti napovedal teroristični napad.

Profimedia

Kaj je o tem povedala sodnica? 

Kot poročajo mediji, je sodnica v obrazložitvi sodbe dejala, da bi moral obtoženi razmisliti o svojem vedenju do otrok in kako to vpliva nanju.

Po njenih besedah ima obtoženi do svojega dejanja nekritičen odnos ter da otrokoma preprečuje pristen odnos z mamo.

Mama otrok je na slovensko sodišče vložila tudi zahtevek na podlagi haaške konvencije za vrnitev mednarodno ugrabljenih otrok. Sodišče ji je ugodilo in izdalo odločbo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol