R.S. | 12. 1. 2024, 10:12

Odpoklici se kar vrstijo: s trgovskih polic zaradi radioaktivnosti umaknili številne izdelke

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Izdelki so nevarni zdravju. 

Zveza potrošnikov Slovenije poroča o številnih odpoklicih. Izdelki so bili odpoklicani zaradi vsebnosti radioaktivnega minerala Turmalin.

Podatki o izdelkih
TIENS odeja za boljše počutje
Opis izdelka (tip/oznaka): TIENS odeja za boljše počutje vsebuje tkanino z dodanim mineralom turmalin, ki lahko vsebuje naravne radionuklide, ki so sevalci alfa/beta/gama ionizirajočega sevanja.

TIENS nadposteljni vložek
Opis izdelka (tip/oznaka): Nadposteljni vložek TIENS je sestavljen iz več (šest) slojev. Nekateri sloji poleg bombaža vsebujejo tudi tkanino z dodanim mineralom turmalin, ki lahko vsebuje naravne radionuklide, ki so sevalci alfa/beta/gama ionizirajočega sevanja.

TIENS vzglavnik
Opis izdelka (tip/oznaka): TIENS vzglavnik je izdelan iz antibakterijskega blaga, ki mu je dodan mineral turmalin. Mineral turmalin, lahko vsebuje naravne radionuklide, ki so sevalci alfa/beta/gama ionizirajočega sevanja.

Proizvajalec: Skupina Tiens (Tiens Group), Kitajska
Dobavitelj: Tianshi 2020 d.o.o., Brilejeva ulica 12, 1000 Ljubljana
Uvoznik in pooblaščeni zastopnik: Tianshi 2020 d.o.o., Brilejeva ulica 12, 1000 Ljubljana
Država porekla: Kitajska

Zveza potrošnikov Slovenije

Razlog odpoklica

Izdelke je testirala Uprava za jedrsko varnost. Meritve so pokazale, da vsebujejo radioaktivni mineral turmalin, zato lahko pride do zunanje obsevanosti ali preko vnosa v telo do notranje obsevanosti uporabnikov s čimer se poveča možnost škodljivih vplivov sevanja na zdravje. Proizvod ne izpolnjuje zahtev Direktive Sveta 2013/59/Euratom z dne 5. decembra 2013 o določitvi temeljnih varnostnih standardov za varstvo pred nevarnostmi zaradi ionizirajočega sevanja in o razveljavitvi direktiv 89/618/Euratom, 90/641/Euratom, 96/29/Euratom, 97/43/Euratom in 2003/122/Euratom.

Če imate ta izdelek doma, ga lahko vrnete prodajalcu, kjer ste ga kupili, in zahtevate vračilo plačane kupnine.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol