15. 11. 2023, 18:20 | Vir: STA

Odločitev je padla: ministrstvo odobrilo odstrel volkov

Profimedia

Na območju Brkinov so letos volkovi povzročili več škode, zaradi česar je bil izdan ukrep za odstrel.

Ministrstvo za naravne vire in prostor je danes izdalo dovoljenje za odstrel dveh volkov na območju Brkinov. Nanaša se na območja, kjer so volkovi letos večkrat povzročili škodo na rejnih živalih. Strokovni predlog za izdajo dovoljenja, ki velja štiri mesece, sta pripravila Zavod za gozdove Slovenije in Zavod RS za varstvo narave.

Kot so sporočili z ministrstva, so območje odvzema volka iz narave glede na dodatne informacije zavoda za gozdove razširili s treh na šest lovišč na območju Brkinov. Na območju vseh šestih lovišč so namreč zabeležili prisotnost istega tropa volkov.

Odstrel volkov je po njihovih navedbah usmerjen v preprečevanje konfliktov, torej v osebke, ki povzročajo škodo. Dovoljenje tako velja na pašnikih oziroma v njihovi neposredni bližini in v polmeru 200 metrov od ostalih kmetijskih površin. Da bi preprečili razpad tropa, je kot pogoj določeno tudi, da se hkrati odvzame iz narave z odstrelom samo en osebek, prednostno mlajši (praviloma telesno manjši).

Profimedia

Na ministrstvu so poudarili, da so pred odločitvijo temeljito proučili vse druge možnosti za preprečevanje konfliktov. "V Sloveniji se je v večini primerov na območju Dinaridov na Kočevskem, Notranjskem in Primorskem kot učinkovita praksa varovanja rejnih živali pred velikimi zvermi izkazala predvsem uporaba elektromrež, kot učinkovite pa so se izkazale tudi nekatere druge metode, kot sta nočno zapiranje črede na manjšo površino in varovanje s pastirskimi psi. Nobena omenjena možnost pa ne predstavlja univerzalne rešitve," so zapisali.

V sezoni 2020/2021 je bilo v Sloveniji približno 120 volkov oziroma 12 volčjih tropov; deset v južni Sloveniji, dva pa na območju Pokljuke in Jelovice. Zaznali so tudi trop križancev med volkom in domačim psom na območju tromeje Italija-Avstrija-Slovenija.

Končno poročilo o oceni številčnosti volka za sezono 2022/2023, o čemer Slovenija poroča tudi Evropski komisiji, bo objavljeno do konca leta, rezultati pa po navedbah ministrstva nakazujejo, da številčnost ostaja primerljiva sezoni 2020/2021.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol