9. 1. 2024, 14:45 | Vir: STA

Odvetniki brezpogojno podpirajo protest sodnikov: "Protest je v skladu z neodvisnostjo sodnikov, ki želijo to neodvisnost zaščititi"

Enourna opozorilna stavka sodnikov in tožilcev 4. januarja 2024.

Sobotainfo/bobo

Predsednik Odvetniške zbornice Slovenije Janez Starman je dejal, da jutrišnji protest sodnikov ne bo posebno vplival na delo odvetnikov. Povedal je, da protest sodnikov v zbornici razumejo in podpirajo, saj je treba skladno z ustavno odločbo materialni položaj sodnikov urediti.

"Protest je v skladu z neodvisnostjo sodnikov, ki želijo to neodvisnost zaščititi. Odvetniki razumemo in podpiramo njihova prizadevanja, da se odločbe ustavnih sodišč spoštuje in posledično uredi materialni položaj sodnikov," je jutrišnji opozorilni protest sodnikov komentiral Janez Starman.

Napoved vrhovnega sodišča, da bo vsak sodnik v času protesta posebej odločal, ali bo že razpisane naroke v posameznih zadevah preklical, se Starmanu zdi razumna. Tudi trajanje opozorilnega protesta, torej dva tedna, se Starmanu ne zdi problematično.

Dejal je, da bi se odvetniki med opozorilnim protestom lahko omejili na nujne zadeve, s čimer bi sodišče izpolnjevalo osnovne zahteve, ki jih ima v okviru sodnega sistema. Zakon o sodiščih določa, da so nujne zadeve denimo preiskave in sojenje v kazenskih zadevah, v katerih je obdolžencu odvzeta ali omejena prostost ter zadeve v zvezi s postopki za varstvo koristi otrok in drugo.

Sodniki so se za opozorilni protest odločili zaradi nespoštovanja ustavne odločbe, v kateri je ustavno sodišče junija lani ugotovilo neustavnost zaradi sodniških prenizkih plač. Vsak sodnik se bo v času protesta posebej odločal, ali bo že razpisane naroke v posameznih zadevah preklical.