9. 1. 2024, 14:33 | Vir: STA

Julija 2025 bomo začeli plačevati obvezni prispevek: trgali ga bodo neposredno od plače (za kaj gre?)

Profimedia

Novi zakon o dolgotrajni oskrbi predvideva, da bo z julijem 2025 treba plačevati obvezni prispevek, ki ga bodo trgali od plače oziroma pokojnine.

Po zakonu o dolgotrajni oskrbi, ki se je postopno začel izvajati s 1. januarjem, se je pravica do družinskega pomočnika preoblikovala v pravico do oskrbovalca družinskega člana. Upravičenci do družinskega pomočnika, ki soglašajo s preoblikovanjem pravice, jo bodo imeli brez prekinitev, zagotavlja ministrstvo za solidarno prihodnost.

Da bodo upravičenci do družinskega pomočnika, ki ga je opredeljeval zakon o socialnem varstvu, imeli pravico do oskrbovalca družinskega člana v skladu z zakonom o dolgotrajni oskrbi brez prekinitev, pomeni, da bodo izplačila za izgubljeni dohodek redna. Prav tako bo ne glede na datum izdaje odločbe ohranjeno obvezno socialno zavarovanje. Prejete odločbe veljajo ne glede na datum prejema od 1. januarja, so zapisali na spletni strani zapisali na ministrstvu.

Profimedia

Nova ureditev je po njihovih besedah "del prizadevanj za izboljšanje pogojev za dolgotrajno oskrbo in zagotavljanje stabilnosti tistim, ki skrbijo za svoje družinske člane".

Zakon o dolgotrajni oskrbi, ki sistemsko ureja to področje ter določa pravice in storitve, določa, da bo oskrbovalec prejel delno plačilo za izgubljeni dohodek v višini 1,2-kratnika minimalne plače v državi. Če bo oskrbovalec skrbel za dva uporabnika hkrati, bo to delno plačilo v višini 1,8-kratnika minimalne plače.

Na voljo bo imel 21 dni dopusta, oskrbovana oseba pa bo v tem času v socialno-varstveni ustanovi, ki ji bo nudila enak obseg storitev.

Zakon bo do decembra 2025 postopno prinesel tudi pravice do dolgotrajne oskrbe na domu in v instituciji, do e-oskrbe in do denarnega prejemka. Upravičenost prosilca do storitev bodo ocenili na vstopnih točkah, ki bodo na centrih za socialno delo vzpostavljene s 1. januarjem 2025. Tam bodo izdelali tudi osebni načrt storitev zanj.

S 1. julijem 2025 bo uveden obvezni prispevek za dolgotrajno oskrbo v višini enega odstotka. Delodajalci in delojemalci ga bodo plačali od bruto plač, upokojenci pa od neto pokojnin. Po oceni ministrstva bodo s prispevkom dobili 620 milijonov evrov letno.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord