Uredništvo | 23. 11. 2023, 21:50

Kalvarije z odvzemom še ni konec: kdo bo dobil denar od prodaje živine in zakaj je država kršitelju izplačala denar za dobro počutje živali?

Facebook/Društvo za zaščito konj

Odvzem goveda s kmetije pri Krškem še vedno buri duhove. Zaradi domnevne vpletenosti premierjeve partnerke je debata romala v sam politični vrh, vendar rešitve še vedno ni na vidiku.

Drama z odvzemom goveda s kmetije pri Krškem se nadaljuje.  Prva, ki je obveščala o slabem stanju goved pri Krškem, je bila Valerija Podgornik. Zanimivo je sicer dejstvo da je svoje elektronsko sporočila med drugim naslovila na zasebne elektronske naslove Tine Gaber, Eve Knez in Meire Hot.

V društvu sicer niso želeli komentirati, kaj točno je bila vloga Podgornikove, z besedami pa ni skoparila bivša kmetijska ministrica, ki je dejala, da bi morala oseba, ki sodeluje pri odvzemu živali opraviti večurni tečaj, kot tudi izpit. Kot je še dejala za novinarje oddaje Tarča, jo je najbolj presenetilo dejstvo, da je Podgornikova domov vzela eno izmed živali ter en dan kasneje zanjo pričela zbirati denar.

Facebook/Društvo za zaščito konj

Nezakonit odvzem?

Lastnik kmetije zdaj inšpektorici Danuši Štiglic očita neustrezno voden postopek, prekratek zapisnik (sestavljen le iz osmih vrstic) in zavajanje stranke ter celo zlorabo uradnega položaja. Pri Sindikatu veterinarjev Slovenije so tako prepričani, da je obstajalo več učinkovitih ukrepov kot pa odvzem živali, a Štigličeva to zavrača ter trdi, da bi bilo "izreči predhodni popravljalni ukrep glede na katastrofalne razmere prav neumno". Minister Marjan Šarec je sicer odredil izredni nadzor nad odvzemom živali, za katerega mnogi trdijo, da je šlo le za obliko aktivizma, a do nadzora še ni prišlo.

V Društvu za zaščito konj so sicer že opravili inšpekcijski nadzor, v katerem so mu prepovedali promet odvzetih živali.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Natalija Nedeljko iz Društva za zaščito konj sicer trdi, da pri odvzemu ni šlo za aktivizem, saj je bila prijava s strani posameznika in ne s strani društva. V kolikor bi bilo društvo vpleteno v oddajanje prijave in sam odvzem, bi se to uredilo preko uradnega elektronskega naslova. Prav tako trdi, da sodelovanje Podgornikove ni bilo poslano iz društva, saj je sama odgovorna za to, kdo prisostvuje na terenu in kdo ne.

Je bilo vse zrežirano?

Največji razlog, zakaj mnogi sogovorniki na Tarči menijo, da je šlo za zrežiran odvzem, je dejstvo, da je bila o odvzemu obveščena tudi Golobova partnerka Tina Gaber. Drugo dvom vzbujajoče dejstvo je, da je bila pri odvzemu prisotna le ena inšpektorica brez terenskega veterinarja, ki bi ocenil zdravstveno stanje te živali. A veterinarsko inšpekcijo Štigličeva ni zaprosila za pomoč in oceno.

Roman Žveglič iz Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije je dejal, da kljub zagotavljanju pobudnice o novem zakonu za zaščito živali Meire Hot, se dogaja, da nepooblaščene osebe hodijo na zasebna zemljišča kmetov in fotografirajo živali

Kaj pa izplačilo?

Eden od razlogov za vihar je tudi denar. Do zdaj so sredstva prejeli kršitelji, po novem pa društva za zaščito živali. V okolici Velenja so zdaj nastanjene štiri odvzete živali iz kmetije Možgan.

Rejec konj, ki je tudi pomagal pri prevozu živine, pričakuje, da bo za štiri goveda s približno 300 kilogrami plačal približno 1200 do 2400 evrov. Računa za odkup sicer še ni prejel, od denarja pa bodo odšteti stroški postopka. Rejec bo dobil povrnjene stroške prevoza. Preostali denar pa bo šel za prehodne hleve, ki jih še ni, in društvom za zaščito živali.

Uradnega dokumenta za odkup živali sicer ni, za nakup pa so se kmetje dogovorili kar na terenu. Omejitve, koliko časa se lahko odvzete živali nahajajo v prehodnem hlevu ni, prav tako ni omejitve, kakšno ceno lahko postavijo za oskrbo. Društvo za zaščito konj zdaj že zaračunava 17 evrov na dan za odvzeto žival. Tako so stroški oskrbe za odvzete živali poleteli v nebo.

Kršitelju država izplačala sredstva za dobro počutje živali

A seveda pri tem filmskem odvzemu goveda lastnik kmetije Rudi Možgan zagotovo ni nedolžen, saj je bilo že v preteklih letih ugotovljeno, da za živali ni bilo primerno poskrbljeno. Absurd pa se pokaže v dejstvu, da je država oziroma Agencija za kmetijske trge od leta 2019 Možganu izplačala 24420 evrov.

V letu 2022 je tako dobil 2399 evrov osnovnega plačila za svoje delo, 1326 evrov za prakse, ki ugodno vplivajo na okolje in 662 evrov za dobro počutje živali.

Tako je več kot očitno, da drama z domnevno nezakonitim odvzemom govedi še nekaj časa ne bo dobila epiloga.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord