A. B./STA | 23. 10. 2022, 20:53

Je zmagovalec prvega kroga pričakoval veliko boljši rezultat?

Profimedia

Po več kot tretjini preštetih glasov Logarju delni izidi kažejo 34,26-odstotno podporo.

Anže Logar je eden izmed treh kandidatov, ki so mu že javnomnenjske raziskave napovedovale visoko zmago. S protikandidatko Natašo Pirc Musar se bo podal v drugi krog predsedniških volitev. Ta bo 13. novembra. 

Kaj je povedal po zaprtju volišč?

Ob 19. uri so se volišča po Sloveniji zaprla, kandidati pa so po svojih štabih že razširili dobro vzdušje, tudi Logar, ki je o svojem optimizmu spregovoril tudi za medijske hiše. 

"Volitve so praznik demokracije," je povedal za Televizijo Slovenija in dodal, da je "lepota demokracije v tem, da ne moremo vsega predvideti in vse tudi ni predvidljivo", s čimer je poudaril, da zaključkov pred rezultati ne misli sklepati. A kljub temu bi ga po njegovih besedah lahko presenetili rezultati – "Rahlo nad 50 odstotki bi bilo zagotovo presenečenje," je z nasmehom na obrazu povedal. 

Profimedia

O željah glede rezultatov je spregovorila tudi Romana Jordan, nekdanja evropska poslanka, ki se je pod njegovo kandidaturo podpisala kot prva: "Predvsem si želimo najmanj takšen rezultat, kot so ga pokazale raziskave," je povedala. V primeru drugega kroga je takrat dejala, da pričakujejo zmago, predvsem pa da je "prepričana, da je zmagovalni kandidat". 

STA foto

Po 15 odstotkov preštetih glasov že v vodstvu

Malo pred 20. uro je bilo preštetih 15 odstotkov glasovnic, na katerih je jasno vodstvo dokazal prav on. Zanj je namreč glasovalo 34,75 odstotka prebivalcev. V prvem odzivu se je za vse glasove zahvalil in povedal, da bo njihovo zaupanje vložil v prihodnost. Glede na izid bo namreč izveden tudi drugi krog volitev, a "končno sodbo" prepušča državljanom, je pojasnil za Televizijo Slovenija. 

Za drugi krog si prizadeva nadaljevanje srečanj z ljudmi – "Verjamem, da bom v naslednjih treh tednih obiskal še veliko krajev v Sloveniji," je povedal za POP TV

Aleksandra Saša Prelesnik

Prihod v štab je napovedal tudi Janez Janša, predsednik stranke SDS, a neposredno tega, da ga v štab ni bilo, ni hotel komentirati – "Povabil sem ljudi, s katerimi smo pripravljali in se posvetovali. Podprli sta me dve stranki, zato sem povabil tudi prvaka obeh strank," je redkobesedno pojasnil. Kasneje je njegov podpornik vkorakal v volilni tabor, a sprva ni ničesar povedal. 

Kdo je Logar? 

46-letni Ljubljančan je trenutno poslanec SDS v državnem zboru, v prejšnji vladi Janeza Janše pa je bil zunanji minister. Leta 2000 je doštudiral na ljubljanski ekonomski fakulteti, leta 2006 magistriral na fakulteti za podiplomske državne in evropske študije, leta 2016 pa je na fakulteti za uporabne družbene študije doktoriral iz politične sociologije.

V DZ je bil Logar prvič izvoljen leta 2014, trenutno je poslanec tretji mandat. V prvi in drugi Janševi vladi je bil direktor vladnega urada za komuniciranje (Ukom).

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol