R. K. | 14. 10. 2022, 13:01

Oglasil se je mladi zdravnik in objavil svojo plačilno listo: takšnega zneska gotovo niste pričakovali

Žiga Živulovič jr./Bobo

Kljub dolgotrajnemu izobraževanju, izjemno odgovornemu delu, naduram in dežurstvom zdravniki opozarjajo, da so njihove neto plače primerljive z zaposlenimi na drugih področjih.

V luči pogajanj z vlado o plačah zdravnikov in njihovi skorajšnji stavki se vse pogosteje pojavljajo trditve, da so zdravniki v Sloveniji preplačani. Pa je res tako? Na Facebooku se je oglasil mladi zdravnik, specializant ortopedske kirurgije, Denis Zorc in objavil svojo plačilno listo za letošnji september.

"Mislim, da je potrebno razjasniti drobni tisk," je avtor uvodoma zapisal v svoji objavi. "Ne se pustiti zavesti s tem, kar objavljajo v medijih." Ob tem je zatrdil, da nimajo vsi zdravniki 10 ali 20 tisoč evrov plače, kot je mnogokrat izpostavljeno. Na tapeti je po njegovem mnenju vedno le tisti odstotek zdravnikov, ki je plačan najbolje in dobiva vse možne dodatke, zraven pa so vštete še vse pripravljenosti in dežurstva. To so po njegovih besedah "dodatne ure in dodaten manko iz družinskega življenja, vse nočne, vsi vikendi".

Nizka plača kljub dolgim letom šolanja

Kot je zatrdil, so vedno objavljene le bruto plače, najnižjih plač pa mediji po njegovih besedah nikdar ne objavijo. "Če bi objavili seznam 2.000 najslabše plačanih zdravnikov v Sloveniji, bi bila najboljša plača s tega seznama še vedno nižja od 1.400 evrov."

Najnižje plače zdravnikov sekundarjev po njegovih besedah ne dosežejo niti 1.000 evrov. "To je kruta, nesmiselna, žalostna realnost." Pojasnil je, da je sam do zdaj dvakrat napredoval. Začel je kot sekundarij, nadaljeval kot sobni zdravnik, zdaj pa opravlja delo specializanta.  

Za seboj ima štiri leta gimnazije, šest let medicinske fakultete, šest mesecev sekundariata oziroma pripravništva, strokovni izpit, dve leti dela kot sobni zdravnik in malo več kot eno leto dela kot specializant.

Ob tem je poudaril, da ni začetnik, saj ima do zdaj že tri leta in sedem mesecev delovne dobe. Kljub temu njegova mesečna neto plača znaša nekaj več kot 1.501 evro. Z dodatkom za malico in prevoz se skupaj nabere dobre 1.704 evre. Kot zatrjuje Zorc, ima marsikdo primerljivo ali višjo plačo kot zdravniki, pa za seboj nima toliko let učenja, hkrati pa na svojih plečih ne nosi vsakodnevnega bremena odgovornosti za zdravje ali celo življenje sočloveka.

Facebook/Denis Zorc

Zdravniki začnejo delati kasneje

Kot pojasnjuje, imajo druge skupine zaposlenih prednost tudi v tem, da se zaposlijo že veliko prej in si lahko v tem obdobju naberejo precej premoženja, medtem ko zdravniki zaradi dolgotrajnega izobraževanja s plačanim delom začnejo šele, ko so stari 26 let. Ker je zdravnikov v državi le peščica, meni, da boja za višje plače ne morejo bojevati sami in potrebujejo pozornost javnosti in ne konstantnega blatenja ter grdih pogledov.

"Nočemo ves čas govoriti samo o plačah, ampak konec koncev smo vsi predvsem zato v službi."

Dotaknil se je tudi odhajanja zdravnikov iz zdravstvene sfere, pa tudi v tujino. "Vsak mesec izvem za vsaj enega zdravnika, ki je dal odpoved. To me pretrese do kosti, saj vem da je prognoza za naš sistem vsak dan slabša, hkrati pa mi je absolutno jasno in logično, zakaj je do te odpovedi prišlo." Po njegovih besedah se zdravnik ne bi smel hkrati obremenjevati s stanjem svojih pacientov in stanjem svojih financ. Stavke zdravnikov se po njegovih besedah nihče ne veseli, a spremembe ne pridejo same od sebe, je zapisal ob koncu objave.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.